eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Megbukott a mongol kormány

A mongol parlament azután döntött úgy, hogy távoznia kell a kormánynak, miután szerdán a kommunista utódpárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt (MPRP) kilépett a kormánykoalícióból az ország gazdasági növekedésének lassulása és az infláció növekedése miatt.

A parlament, amelyben a 76 képviselői helynek pont a felével rendelkezik a kommunista utódpárt, hosszas vita után hozta meg döntését, csupán eggyel több szavazattal, mint amennyire minimálisan szükség volt.

Az MPRP most más pártokkal kíván új kormányt létrehozni. A koalíciós tárgyalásokat a parlament következő ülése előtt, vagyis jövő hét közepéig meg kell kezdeniük.

Csütörtökön több százan tiltakoztak Ulánbátorban amiatt, hogy a Mongol Népi Forradalmi Párt kilépett a kormányból, és ezzel politikai válságot idézett elő. A városközpontban be akartak törni a párt irodáiba. Péntekre a rendőrség és a biztonsági erők közbelépésének eredményeként visszatért a nyugalom.

A 2,6 millió lakosú ázsiai országban 1990-ben tartották az első független választásokat.

Tavaly novemberben ázsiai körútja végén ellátogatott Mongóliába George Bush amerikai elnök is, aki példaértékűnek nevezte a volt kommunista ország átalakulását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×