eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Újabb csavar az MVM-számlák ügyében

Csak 2025-re tudják megoldani, megújítani az MVM gázszámlázási gyakorlatát – mondta Lantos Csaba egy televíziós interjúban.

Ismerik a gázszámlák körüli problémákat, ám 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat, mert a teljes informatikai rendszer átalakításával jár – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az RTL Híradónak.

A számlákkal több probléma is van. Az egyik legsúlyosabb, hogy az idei ősz meleg volt, azaz az MVM szempontjából nyárnak számított. Ezért például szeptemberben a megszokott 37 köbméteres rezsicsökkentett gázmennyiség helyett csak 17-18 köbmétert számoltak el kb. 102 forinttal. Így azok, akik amúgy nemcsak fűtenek, hanem főznek vagy meleg vizet is előállítanak gázzal, a megszokotthoz képest 10-15 ezer forinttal magasabb számlát kaphattak. Hasonló volt az egész október és november eleje is. Ekkor, miközben többen már befűtöttek, szinten jóval kevesebb kedvezményes gáz járt a korábbihoz képest.

Mindez azoknál okoz értetlenséget, akik amúgy beleférnek az éves rezsicsökkentett keretbe (jellemzően 1800 köbméter), de

most mégis versenypiaci árat is fizettek.

A rendszer egyébként később korrigálja ezt, azaz "visszaszámláznak", de a fogyasztók akár hónapokon keresztül is megelőlegeznek az MVM-nek egy jelentősebb összeget.

A miniszter lényegében ezt az anomáliát ismerte el bizottsági meghallgatásán, amikor azt mondta: nem helyes gyakorlat az "ha az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek". Akkor úgy fogalmazott: "már dolgozunk az MVM számlázásának átalakításán", mostanra azonban kiderült, hogy egyelőre erre várni kell.

A félreértéseket az okozza, hogy nem derük ki világosan, hogy

a kedvezmény az időjárástól függ.

Ráadásul ez dinamikusan változik (hiszen nem havi, hanem napi kedvezmény van), azaz a mai napon nem lehet pontosan megmondani, hogy hány köbméter (pontosabban megajoule, hiszen ez áll a számlán, mert egy évre 63645 MJ a kedvezmény) kedvezményes gáz jár mondjuk decemberre. (Arról már nem is beszélve, hogy visszafelé is módosítják azt, hogy mennyi kedvezményes fogyasztást számolnak el.) Mindenesetre az MVM által kommunikált jelleggörbe 20 éves átlagot mutat és ettől jelentős eltérések lehetnek az adott hónapban.

fotó: mvm.hu
fotó: mvm.hu
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×