eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
investment protection concept, growth money capital, banking
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.

A Pénzügyminisztérium közzétette a részletes államháztartási bevételi és kiadási sorokat az augusztusi hónapra.

"Előzetesen már tudtuk, hogy 360 milliárd forintos hiányt halmozott fel a költségvetés a 8. hónapban, amire korábban soha nem volt még példa. Alapvetően egyébként azt látjuk, hogy miközben a bevételi oldal a tavalyi évhez képest augusztusban 10 százalékkal nőtt, addig a kiadási oldal jelentősebb összegben bővült, hiszen majdnem 15 százalékkal, alapvetően ez volt a fő ok, és a bevételi oldalon vannak elmaradások" - mutatott rá az InfoRádióban Csiki Gergely, a Portfolio elemzője.

Nem gondolja, hogy nagy meglepetést árul ez azzal, hogy tovább folytatódott az a trend, ami a korábbi hónapokra jellemző volt: "elsősorban a fogyasztási forgalmi típusú, azon belül is az áfabevételek oldalán van jelentősebb gond, 15 százalékos csökkenés látszik augusztusban év per év alapon".

Hogy mi a magyarázat? Részben az, hogy visszaesett az emberek elkölthető jövedelme - csökkentek a reálbérek -, ami látszik a bolti forgalomban is. A gond viszont annál is nagyobb.

"A magas az infláció alapesetben egy alappályában azt jelentené, hogy a fogyasztási típusú, áfabevételek is növekednek, de már olyan mértékű volt az elmúlt hónapokban az infláció, 20 százalék fölötti, hogy az már beleharap az emberek reálkeresetébe, jövedelmi viszonyaiba, ezen keresztül pedig az elkölthető jövedelembe."

Viszont egyre nagyobb és egyre fontosabb szerepet tölt be az is Csiki Gergely szerint, hogy áfakiutalások milyen mértékűek.

"Az első 8 hónapban már 700 milliárd forinttal haladják meg a tavalyi összeget, itt 18 százalékos növekedésről beszélünk, és ez az, ami egyfajta anomália, jelentős magyarázó tényező az áfabevételek rendkívül rossz alakulása mögött."

Ezzel kapcsolatban azonban részletes információkkal nem rendelkezik.

"A Pénzügyminisztérium néhány szektort említ meg, de nevesítés nélkül, nem tudjuk részleteket, és a tárcának küldött kérdéseinkre sem kaptunk választ most már hetek óta, hogy milyen tényezők magyarázzák azt, hogy az áfakiutalások ilyen mértékben kiugróak, főleg a tavalyi évhez képest, ami ugye a nettó áfabevételek sorát jelentősen rontja."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×