eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Napelemes fordulat: sokan mégis bukhatják az éves szaldóelszámolást

A rendeletmódosítás még nem jelent meg, de Szolnoki Balázs Ádám, a MANAP iparági egyesület elnöke szerint valószínűleg át kell térniük majd a kedvezőtlenebb bruttó elszámolásba azoknak a felhasználóknak, akik százszázalékos állami támogatással telepítettek napelemet.

Marad az éves szaldóelszámolás a már működő, illetve a folyamatban lévő háztartási napelemes rendszerek üzemeltetőinek – jelentette be az energiaügyi miniszter, miután egyeztetett az iparági szereplőket képviselő szervezetekkel. Az éves elszámolást fokozatosan vezetik ki, akikre a mostani döntés vonatkozik, a telepítéstől számítva tíz évig maradhatnak a jelenlegi rendszerben.

A legfrissebb statisztikák szerint körülbelül 220 ezer háztartási méretű kiserőmű működik Magyarországon, ennek 85-90 százaléka lakossági tulajdonban van, a többi céges vagy intézményi üzemeltetésben. "Meglehetősen nagy szám, ez a háztartások 8-10 százalék körül lehet" – emelte ki Szolnoki Balázs Ádám, a MANAP iparági egyesület elnöke.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter azt is bejelentette, hogy a szeptember 7-ig bejelentett bővítések, illetve telepítések esetében is érvényes lesz az éves szaldóelszámolás, de a részletek még nem ismertek, a MANAP elnöke felidézte, hogy az elmúlt másfél hétben több bejelentés volt különböző fórumokon, de konkrét jogszabály vagy rendelet nem jelent meg. "Reméljük, hogy az energiahivatali rendelet módosítása fog tiszta képet varázsolni" – mondta, de hozzátette, reményeik szerint a szabályozás már a bejelentéseknek megfelelően alakul majd.

A miniszteri közlés szerint akik szeptember 7-ig bejelentették napelem-telepítési igényüket, akkor is jogosultak lesznek az éves szaldóelszámolásra, ha a beruházás 2025 végéig elkészül. Szolnoki Balázs Ádám szerint ez váratlan könnyebbség az iparág és a napelemet telepíttetők számára is, mert az eredeti EU-s irányelv szerint 2023. december 31-ét követően már új belépő a szaldós elszámolási rendszerben nem lehet. "A minisztérium az igénybejelentés időpontjánál húzta meg a határt, és ez a kétéves pufferidő meglehetősen nagy ahhoz, hogy mindenkinek elég legyen, ennél jóval rövidebbre számítottunk" – ismerte el az iparági egyesület elnöke.

Az viszont nem világos egyelőre, hogy mi lesz azoknak a felhasználóknak a sorsa, akik százszázalékos állami támogatással telepítettek napelemet, mert náluk már a pályázati kiírás is úgy fogalmazott, ha változik az elszámolási környezet, akkor ők az új elszámolási rendszerbe fognak átkerülni, és a szerződésben is vállalták azt, hogy bruttó elszámolásban működtetik a rendszerüket.

"Nem teljesen egyértelmű a helyzet, mert a mostani bejelentés általánosnak tűnik, akár azt is sugallhatja, hogy náluk is marad az éves szaldó, de én inkább arra tenném a voksomat, hogy nekik át kell állniuk a bruttó elszámolásra"

– mondta Szolnoki Balázs Ádám, ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a minisztériumi egyeztetésen idő hiányában nem tárgyaltak a januártól érvénybe lépő bruttó elszámolás részleteiről.

"Ezt a kérdést nyitva hagytuk, a bruttó elszámolás koncepcióterveiről a reményeink szerint lesz még egy szakmai egyeztetés a kormányzat és az érdekképviseleti szervek között, és remélem, hogy ez viszonylag hamar meg fog történni" – mondta a MANAP elnöke, de jelezte, konkrét időpont még nincsen, szerinte egy-két héten belül le kell ülniük újra ahhoz, hogy januárra már a teljesen új rendszer tudjon indulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×