eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/LIBKOS

Komoly magyar segítséget kap Ukrajna, állítja egy német lap

Oroszországból importált és később feldolgozott olajjal működik az ukrán tankok zöme, és ezt Kijev javarészt Magyarországtól és Törökországtól vásárolja meg. Ukrajna harcképessége ezáltal jelentős mértékben a Magyarországtól érkező üzemanyagimporttól függ – írja a német Handelsblatt című lap.

A német napilap szerint Ukrajna hat olajfinomító üzeméből már a háború kitörése előtt is csak az egyik, a kremencsuki működött (ami önmagában az ország üzemanyag-fogyasztásának nagyjából 30 százalékát volt képes fedezni). De 2022 áprilisában azt az üzemet is csapás érte, és azóta csak hellyel-közzel működik. Emiatt az ukránok nehéz helyzetben vannak, mert a hadsereg mozgatásához továbbra is külföldi szállítmányokra szorulnak.

A Handelsblatt ezzel kapcsolatban – az ukrán vámhivatal adatai alapján – most azt közölte, hogy

az ukrán hadsereg zavartalan működését gyakorlatilag Magyarország és Törökország dízelexportja biztosítja

– idézi az Index. Mindkét országra igaz, hogy elsősorban Oroszországból importált nyersolajat dolgoz fel a finomítóiban, és az abból készített üzemanyagtermékeket exportálja. Tehát az ukránok – közvetve – orosz olajjal működtetik a hadseregüket. A Handelsblatt szerint ebben a Mol Nyrt. sokat segít, ugyanis a magyar vállalat az elmúlt fél évben gyakorlatilag

megduplázta az ukrajnába irányuló exportját.

A német lap emlékeztet, hogy a Mol-csoport gyakorlatilag versenyelőnyben van, ugyanis az Európai Uniótól külön engedélye van arra, hogy továbbra is orosz olajjal lássa el a finomítóit. Más európai országokkal szemben a Magyarországra érkező vezetékes olajszállítást egyelőre nem érinti az embargó, és az Európai Unió tervei szerint ez egészen 2024-ig így is marad.

Azok az országok viszont, amik a szankciók miatt nem jutnak hozzá az orosz kőolajhoz, egyre kevesebb olajat tudnak adni Ukrajnának. Ezen túl a piaci helyzetet az is befolyásolja, hogy az orosz Urals kőolaj olcsóbb, mint a nyugati Brent. A Handelsblatt azt is megjegyzi: Magyarország „különleges helyzete” ebből a szempontból eddig nem kapott túl nagy figyelmet külföldön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×