eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Gigaakkugyár épül állami támogatással Kanadában

Ez lesz az észak-amerikai ország elektromosautó-ellátási láncába valaha befektetett legnagyobb összeg.

A kanadai kormány és a Volkswagen autógyártó pénteken megállapodott, hogy több mint 20 milliárd kanadai dollárt (5100 milliárd forint) fektet az Ontario tartománybeli St. Thomasban létesítendő gigaakkumulátorgyárba.

Európa legnagyobb autógyártója 7 milliárd kanadai dollárt fektet be a gigaüzem építésébe - áll a Volkswagen közleményében.

A kanadai szövetségi kormány 13,2 milliárd kanadai dollár termelésiadó-hitelt, azaz kilowattóránként 35 amerikai dollárnyi támogatást nyújt hitel formájában 2023-ban, továbbá egy 700 millió kanadai dolláros hitelt nyújt a német vállalatnak.

Ontario tartományi kormánya további 500 millió kanadai dollár közvetlen befektetést eszközöl a beruházáshoz, valamint több százmillió dollárt a helyi infrastruktúra fejlesztéséhez.

"Ez több mint 200 millió kanadai dolláros bevételt jelent a kanadai gazdaság számára a következő évtizedekben" - jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök újságíróknak St. Thomasban. Hozzátette: a befektetés révén a kanadai autógyártás akkumulátorok millióihoz jut majd, és

a beruházás kevesebb mint öt év alatt megtérül.

Az ország gazdasági motorjának számító Ontarióban, Kanada legnépesebb tartományában tervezett beruházást a múlt hónapban jelentették be. A tervek szerint az akkumulátorgyár a Volkswagen legnagyobb ilyen létesítménye lesz - a területe több mint 378 amerikaifutball-pályának felel meg -, és 3000 új munkahelyet jelent. Az autógyár szerint a munkálatok jövőre kezdődnek, és az üzem 2027-ben kezd termelni. A kanadai kormány szerint teljes kapacitással a gyár évi egymillió elektromos autó ellátásához szükséges akkumulátort tud előállítani.

A gyár, amely az egyesült államokbeli Detroittól 195 kilométerre északkeletre épül, befejezése után Kanada legnagyobb üzeme lesz, és Justin Trudeau szerint fedezi majd a Volkswagen észak-amerikai szükségleteinek legnagyobb részét.

A Volkswagenen kívül a Stellantis (az egykori Fiat Chrysler) és az LG Energy Solution is partnerségi szerződést kötött 2022-ben egy új akkumulátorgyár létesítéséről Kanadában, a Michelin francia abroncsgyár pedig bővítette a kanadai létesítményeit.

Ottawa évek óta tesz jelentős erőfeszítéseket az elektromosautó-ipar szereplőinek Kanadába vonzása érdekében, adóösztönzésekre, tiszta energiára és számos ritkafémlelőhelyére hivatkozva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×