eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bob Iger, a Walt Disney amerikai társaság elnök-vezérigazgatója az Oroszlánkirály (The Lion King) című fotórealisztikus komputeranimációs film bemutatóján a Los Angeles-i Hollywoodban 2019. július 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent – Bob Iger, a Walt Disney amerikai társaság elnök-vezérigazgatója

Kavarog az amerikai tőzsde: elbocsátás a filmiparban, bakizott az új technológia

Masszív elbocsájtásokba kezd a Disney, amivel több mint 5 milliárd dollárt takarít meg. Mindez lökést adott a médiacég részvényeinek. Közben a Google gazdája, az Alphabet súlyos árfolyamvesztéssel küzd, új mesterséges intelligencia chatbotja hibás válasza miatt.

Az elmúlt év arról szólt, hogy a pandémia után a munkahelyükre visszatérő és az inflációval küzdő fogyasztók kezdték lemondani online média előfizetéseiket. Nem volt kivétel a Disney sem, amelynek élére – meglepetésre – nevezték ki Bob Igert tavaly novemberben.

Előzőleg a cég online tartalomsugárzó részlege a harmadik negyedévben másfél milliárd dolláros veszteséget produkált. A befektetők most végre – az ő szempontjukból – jó hírt kaptak: Iger közölte, hogy 7000 dolgozót bocsájtanak el az eddigi legnagyobb átalakítás során, amivel a következő években 5 és félmilliárd dollárt takarít meg a cég.

A piac ezt úgy hálálta meg, hogy a tőzsdezárás utáni kereskedésben 3,7 százalékkal ugrott meg a cég papírjainak árfolyama. A Disneyre nyomást gyakorol Nelson Peltz, úgynevezett „aktivista befektető”, aki többek között a koronavírus-járvány idején leállított osztalék-kifizetés visszaállítását követeli – írta a Financial Times.

A Disney – amely a Star Wars és a Marvel univerzumok gazdája – a riválisokkal csatázva hatalmas pénzeket költött arra, hogy előfizetőket szerezzen magának. Az utóbbi két hónapban a prognózisnál jobban teljesítve kezdte el ledolgozni a 3. negyedévi, másfél milliárd dolláros veszteséget, aminek nyomán az új főnök jelezte, hogy részben engedhet Peltz nyomásának és fokozatosan újra bevezethetik az osztalékfizetést.

Közben a hét másik nagy tőzsdei pénzmozgása, a Google gazdája, az Alphabet szarvashibája után történt, aminek nyomán 100 milliárd dollárt vesztett.

A cég részvényeinek árfolyama sokkoló mértékben, 9 százalékot esett, miután frissen bemutatott chatbotja pontatlan választ adott egy kérdésre egy video szerint.

A mesterséges intelligenciára épülő program a cég válasza volt a rivális Microsoft által támogatott, egyre nagyobb visszhangot keltő programra, a Chat GPT-re. Utóbbi – ha a felhasználó jól átgondolt kérdést vagy kérést pötyög be a keresőmezőbe – komplett leveleket, esszéket vagy akár tudományos cikkek közérthetően megírt összefoglalóját képes kiadni olyan, folyékony nyelven, mintha azt ember írta volna.

A Google Bard nevű és hétfőn bemutatott botja viszont a promóciós videóban rossz választ adott arra kérdésre, hogy melyik teleszkóp fotózta le először a Naprendszeren kívül felfedezett bolygót. A cég terve az, hogy a Bardot beintegrálja keresőjébe. Egy nappal korábban a Microsoft közölte, hogy a ChatGPT-t már beépítette saját, Bing keresője béta változatába.

Míg a Microsoft-papírok 3 százalékot emelkedtek, addig az Alphabet ennek háromszorosát vesztette el – egyetlen, de roppant kínos hiba miatt. A technológiai szektor elbocsájtási hulláma után a cégek vezetőit most különösen a mesterséges intelligenciával kombinált keresés jövője izgatja. Pedig, ebben kockázatok is rejlenek a számukra. A tudomány világában vitákat váltottak ki a botok által „írt” tudományos cikkek, az iskolákban a programmal írt esszék, amelyek nem akadtak fent a plágium-szűrőkön és kommentátorok szerint ellentmondásokat szülnek majd a programozók és gépek tanulásához betáplált adatok akaratlan előítéletessége is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×