eur:
389.72
usd:
362.72
bux:
68112.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Érdekes változás az ingatlanoknál: az is lehet új, ami nem új

Január elsejétől változott az áfatörvényben az új ingatlan törvényi fogalma. Eszerint új ingatlannak számít több más kritérium teljesülése mellett az az ingatlan is, amelynél funkcióváltás történik. A részletekről Sztankó Dánielt, az RSM áfaigazgatóját kérdeztük.

Az idei évtől az új ingatlan törvényi fogalma részben megváltozik, részben pedig kiegészül egy ponttal. Sztankó Dániel ismertetése alapján 2023-tól az új ingatlan törvényi fogalma az alábbi:

  • az ingatlan első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy
  • az ingatlan első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de a használatbavételi engedély véglegessé válása, vagy a használatbavétel tudomásulvétele, vagy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján épített lakóingatlan felépítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy
  • az első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de mint önálló rendeltetési egység rendeltetését vagy a rendeltetési egységeinek számát megváltoztatták, és az ezt igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Utóbbit illetően – ami az adóhatósági értelemezésben korábban is már megjelent – az RSM áfaigazgatója megjegyezte, az is új ingatlan értékesítésének fog minősülni, ha mondjuk egy – korábban más funkcióval bíró – kastélyt lakóingatlanná alakítunk, majd két éven belül értékesítjük. Akkor is, ha a kastély egyébként több száz éves, mert nem az a döntő, hogy mikor épült, hanem hogy mikort történt a funkcióváltás.

Ugyanez igaz arra az esetre is, amikor több egység kerül kialakításra – például több kisebb lakás egy nagyobb polgári ingatlanból –, és így kerül értékesítésre – tett hozzá. „A ház maga lehet, hogy nem változott, ahogyan a rendeltetése sem, hiszen azelőtt is lakóingatlan volt, viszont mondjuk egyből lett három, vagyis a rendeltetési egységek száma változott, amik új lakásnak minősülnek az áfarendszerben” – fogalmazott a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×