eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Jachtok horgonyoznak az egyik monacói kikötőben 2022. március 9-én. Monaco is csatlakozott az Európai Unió orosz oligarchákat sújtó szankcióihoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: Jachtok horgonyoznak az egyik monacói kikötőben 2022. március 9-én. Monaco is csatlakozott az Európai Unió orosz oligarchákat sújtó szankcióihoz. MTI/EPA/Sebastien Nogier

Sokkal nagyobb orosz vagyont zárolt Magyarország, mint amiről eddig tudni lehetett

Korábban 1,2 millió forintot mondott a magyar állam, most kiderült, hogy 350 milliárd forintnyi összegről van szó.

Magyarország november 25-éig 870 millió eurónyi, mintegy 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – derült ki egy friss európai bizottsági összesítésből, amelyhez a Népszava hozzáfért. Azt írja a lap, hogy ez még európai összehasonlításban is jelentős összeg, főleg úgy, hogy a magyar állam a novemberi jelentéstétel előtt mindössze 3 ezer eurónyi, úgy 1,2 millió forintnyi orosz érdekeltség lefoglalásáról számolt be Brüsszelnek.

A friss táblázat szerint

  • Olaszországban például 2,3 milliárd,
  • Németországban 2,2 milliárd,
  • Ausztriában majdnem 1,8 milliárd

eurónyi orosz és részben belorusz érdekeltségre tették rá a kezüket a helyi hatóságok, míg

  • Bulgáriában ez 11,3 millió,
  • Csehországban 10,8 millió,
  • Szlovákiában 4,9 millió eurót

tett ki.

A közösség tagállamaiban eddig befagyasztott orosz magánvagyon nagyjából 19 milliárd euró. A lefoglalt orosz állami vagyon pontos összege nem ismert.

Az Ukrajna elleni háború miatt az Európai Unió eddig 1241 személy és 118 szervezet ellen vezetett be büntetőintézkedéseket, azaz elrendelte vagyonuk befagyasztását és utazási tilalommal sújtották őket. Köztük vannak politikusok, katonák, üzletemberek és oligarchák, valamint a Kreml propagandistái. A tagállamoknak kötelező zárolniuk a jegyzékben szereplők vagyonát és erről jelentést küldeniük az Európai Bizottságnak, amely arra biztatja őket, hogy gyorsítsák fel a vagyonbefagyasztást és rendszeresen frissítsék az erről szóló közös adatbázist.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt korábban az EU-csúcson elfogadták a 9. szankciós csomagot.

Az újabb szankciókat egyhangúlag fogadták el az országok, és egyebek mellett az orosz energiaszektort érintik, valamint segítik a globális élelmiszerellátást. A végleges szöveget még most alakítják ki.

(Nyitóképünkön jachtok horgonyoznak az egyik monacói kikötőben 2022. március 9-én. Monaco is csatlakozott az Európai Unió orosz oligarchákat sújtó szankcióihoz.)

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×