eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Real estate agent and customers shaking hands together celebrating finished contract after about home insurance and investment loan, handshake and successful deal.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Ingatlanpiac: mintha kissé elszálltak volna az eladói igények

Egyre többen hiszik, hogy maguk jó áron el tudják adni a lakásukat akár olyan szempontok alapján is, hogy mennyi pénzre vágynak, de az OTP Ingatlanpont és a Balla Ingatlaniroda felhívná az eladók figyelmét egy-két dologra az áremelkedések közepette.

Már az ingatlaneladásba is "betehette a lábát" a válság, egyre többen spórolták meg mostanság az ingatlanközvetítőt és próbálkoznak saját maguk, tízből heten (69 százalék) nem kérnek közvetítői segítséget az OTP Ingatlanpont reprezentatív felmérése szerint, amely arra is utal, hogy a korábban gyorsan pörgő piaccal lehet összefüggésben az ingatlanosok mellőzése, ám most fordul a kocka, az elszállt árak miatt nem olyan könnyű eladni egy lakást. Ez viszont újra az ingatlanosok malmára hajtja a vizet.

"Soha ennyi új megbízás nem érkezett a használtingatlan-piacról, mint szeptember hónapban" – olvasható az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője, Piros Szilvia.

Az ingatlanszakértők azt tapasztalják, hogy a piac lassulásában az is közrejátszik, hogy

az eladók az áremelkedések és érzelmeik által is vezéreltetve egyre irreálisabb pénzeket szeretnének a zsebükben tudni, miközben a vevők igen árérzékenyek lettek.

Az Infostarttal a Balla Ingatlan a panelpiacra fókuszálva közölt részleteket az aktuális ingatlanhelyzetről, különös tekintettel arra, hogy miként formálta a panellakások kedveltségét a rezsikrízis.

Budapest, 2022. március 9.
A múlt század második felében vasbeton-panelekből összeszerelt társas lakóépületek sora Gazdagréten. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években elkészült zömmel 10 emeletes tömbök „panel” lakásaiba sok száz család költözött be a főváros minden részéből. Az ő életükről még népszerű TV-játék sorozat is készült egykoron, Szomszédok címmel.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az ingatlancég először is arra figyelmeztet, hogy a Covid nem igazán kedvezett ennek az ingatlantípusnak, a bezártságra ítélt emberek a tágasabb, kertesebb, zöldebb helyeket keresték, de mivel a távhővel fűtött ingatlanok rezsije egyelőre nem robbant, a panellakások most nyerők lehetnek.

Mint Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője közleményében rámutatott, a pozitív fordulat még nem következett be, de Nagy Csaba dél-budai régióvezető szerint az feltételezhető, hogy a rezsivel kapcsolatos legutóbbi kormányzati intézkedések hatására ismét a kisebb ingatlanok - és így többek között a panellakások - válhatnak kelendőbbé. Dél-Budán a paneleknél 800 ezer forint és 1,1 millió forint között változtak egyébként a kínálati árak négyzetméterenként, ez azonban ugyancsak nem eladási, hanem hirdetési árakat jelent,

1 millió forint fölötti négyzetméterár már "erős túlzás"

itt, csakúgy, mint a XIV., XVI. kerületekben. Rencsevics Mária XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy legkönnyebben a felújított panellakásokat lehetett értékesíteni az elmúlt hónapokban Dél-Pesten: ha jól voltak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehetett találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×