eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Rengeteget költenek energiára az európaiak: így spórolnak végszükségben

A vasalás száműzése a háztartásból, zuhanyzás a munkahelyen és korlátozott sütőhasználat: az európaiak változatos módszerekkel igyekezenk csökkenteni energiaszámláik végösszegét.

Idén nyáron a legnagyobb forróságban sem kapcsolta be hűtésre használt ventilátorát az angol Philip Keetley: bármennyire szerette volna, a bankszámlája nem adott erre neki lehetőséget – írja a Reuters.

"Az élet ára egyre magasabb, de ugyanannyi pénzből kell kijönnöm. Úgy érzem, a jövőben vagy befűtök, vagy eszem" – fogalmazott a hőhullámot minden segítség nélkül átvészelő férfi. Más európai országok lakosai is önkéntes energiatakarékossági akciókba vágnak bele, hogy minél többet le tudjanak faragni az ukrajnai háború, a koronavírus utóhatásai és az Oroszországot sújtó szankciók miatt rekord magasra emelkedő árakból.

Történelmi energiaár-emelkedés

Az irányadó európai gázár az elmúlt 12 hónapban 550 százalékkal emelkedett, és bár az európai kormányok igyekeztek segíteni országaik lakosainak, ez nem tudott valódi hatást kifejteni a családi költségvetésekre. A britek ezen a télen bevételeik 10 százalékát költik majd energiára és üzemanyagra, ami a 2021-es adat kétszeresét jelenti.

Ez a jelenlegi energiakrízist a hetvenes vagy nyolcvanas években tapasztal válságokhoz képest is keményebbé teszi.

1982-ben, az akkor krízis csúcsán is elég volt a bevételek 9,3 százalékát ilyen célra fordítani.

Becslések szerint 8,5 millió brit háztartás kerül októberben energiaszegénység állapotába: ekkor emelik meg az energiára alkalmazott ársapkát. Egy éve még csak 4,5 millió háztartásról volt ugyanez elmondható. Az energiaszegénység akkor áll fen egy háztartásban, ha a jövedelem több mint 10 százalékát kénytelenek az ott élők energiára költeni.

Rosszabbul áll a kontinens, mint a világ nagy része

A brit háztartások harmada csak korlátozottan használja már sütőjét és tűzhelyét annak érdekében, hogy pénzt takarítson meg. Szintén harmaduk ritkábban zuhanyzik, felük pedig alacsonyabb hőmérsékletre tekeri a termosztátot. Hiába tesznek meg ugyanakkor mindent az emberek a spórolás jegyében, a számláik egyre borsosabbak.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európa vezető gazdaságaiban hasonlóképpen rekordokat döntögetnek az energiaárak és lehagyták már a hetvenes, a nyolcvanas és a kétezres évek energiaválságainak szintjét is. A kontinens rosszabbul áll, mint más fejlett országok: itt többe kerül jelenleg a gáz, mint Amerikában, az OECD gázárindexe pedig az első negyedév végén alacsonyabb volt, mint a korábbi válságok csúcspontja.

A németek és az olaszok vannak a legrosszabb helyzetben

Törökországban a Török Statisztikai Intézet adatai szerint a gáz ára júliusban több mint kétszeresére emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, míg a villamos energia ára 67 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A kontinensen Németország és Olaszország lakosai érzik leginkább a bőrükön az energiakrízist: egy átlagos olasz család energiaszámlái, főként a gáz- és villanyszámlák miatt 2022 júliusára a háztartások összes kiadásának 5 százalékára ugrottak a 2019-es 3,5 százalékról a Prometeia gazdaságkutató cég adatai szerint. A júliusi szint 1995 óta a legmagasabb volt az OECD adatai alapján.

Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban a Check24 árportál adatai szerint a háztartások gázszámlája júliusban több mint kétszeresére emelkedett az előző évihez képest, míg a fűtőolaj ára a háztulajdonosok számára májusban 78 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×