eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Euro rescue concept - bank note modified
Nyitókép: freie-kreation/Getty Images

Kiderült, hol foglalunk helyet az uniós felzárkóztatási listán

Hajszállal megelőztek minket a lengyelek, de lehagytuk Szlovákiát – az Eurostat adatai szerint.

A leggyorsabban Csehország és Szlovénia zárkózik fel az uniós átlaghoz 2004 óta, mindkét ország esetében már 90 százalék feletti a viszonyított arány az egy főre eső GDP-t nézve, vásárlóerő paritások számolva – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának friss adataiból, amit a Novekedes.hu szemlézett.

Mint olvasható, a magyar adat a tavalyi év végén az uniós átlag 76 százaléka körül alakult, amivel a lengyelek (77 százalék) és a horvátok (70 százalék) között helyezkedünk el a rangsorban. Összehasonlításképp a jóval korábban csatlakozott Portugália az uniós átlag 74 százalékára csúszott le.

A velünk egy időben csatlakozó balti államok közül Litvánia és Észország áll a legjobban, 88 százalékon, Lettország pedig viszonylag lemaradva a horvát szintet hozza. De látványos a románok felzárkózása: az uniós átlag 73 százalékára sikerült feljönniük 2006 óta – jegyzik meg.

Az Eurostat egy főre eső GDP adatait nézve viszont drámai a görögök lecsúszása. Már csak az uniós átlag 65 százalékát érik el. Ez azt jelenti, hogy a görög adósságválság idején elveszített 25 százalékpontos GDP-ből alig sikerült visszahozni valamit – derül ki mások mellett.

A gazdasági oldal azt is górcső alá vette, hogy az unióba belépni szándékozó országok közül ki áll gazdasági fejlettségben a legközelebb a majdani csatlakozáshoz.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×