eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Ősztől akár gázkorlátozás is jöhet az EU néhány országában

Az egyre csökkenő orosz gázszállítások miatt a szükségesnél jóval kisebb mértékig sikerült eddig feltölteni az európai gáztározókat. Emiatt az EU egyes országaiban ősszel korlátozásokat vezethetnek be.

Egyelőre Magyarország jól áll, mivel a leszerződött gázmennyiség 88-89 százalékát megkapjuk az oroszoktól. Egyebek között erről beszélt a G7.hu portálnak a Makronóm Intézet szakmai vezetője annak kapcsán, hogy egy kutatásban felmérték, hogyan áll az EU-ban a gáztározók töltöttsége.

Kerekes György azonban felhívta a figyelmet arra, hogy

Németországban viszont komoly energiagondokat okozhat az orosz szállítások kimaradása.

Mint mondta, a németek helyzetét az is nehezíti, hogy az év végén leállítják a még működő három atomerőművüket is. A kieső termelést francia áramimportból pótolták már eddig is, de Franciaországban sem üzemel már az 56 atomerőmű fele, 12 felújítása pedig korróziós gondok miatt évekbe telhet.

Az orosz földgáz alternatívája a cseppfolyósított gáz lehetne, de arra egyre nagyobb a kereslet. Ezért sem tud komolyabb mennyiséget szállítani például a horvátországi LNG terminál Magyarországra.

Hozzánk a legtöbb földgáz Oroszországból érkezik

Ukrajna, illetve Szerbia felől. Ausztria irányából is jön orosz, illetve azeri gáz, de az Északi áramlat karbantartása miatt most csak a szerződött mennyiség fele érkezik.

A G7.hu-nak arra kérdésére, hogy ilyen körülmények között kell-e számítani Magyarországon is korlátozásokra, a szakértő azt mondta, egyelőre nem lát ilyen veszélyt. Szerinte

jó esélyünk van arra, hogy a gáztározóinkat még a tél előtt a megfelelő szintre töltsük fel.

A rezsicsökkentésről szólva Kerekes György azt mondta, hogy az inkább politikai akarat kérdése. Ha megvan a költségvetésben az ehhez szükséges fedezet, akkor fenntartható. Legfeljebb néhány állami beruházást kell majd elhalasztani.

Mint mondta a rendelkezésre álló idő elegendőnek tűnik ahhoz, hogy a MOL átálljon az orosz olajról a közel-keleti energiahordozóra. A Makronóm Intézet szakmai vezetője egyébként arra számít, hogy csökkenni fog az olaj világpiaci ára, mivel máris jelentősen csökkent a kereslet. Ezt tovább fokozhatja, ha az iparvállalatok energiatakarékosabb termelési módokra állnak át. Ugyanakkor azt is fontosnak nevezte, hogy Magyarország fordítson nagyobb figyelmet a nap- és a geotermikus energiára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×