eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Mischa Keijser/Getty Images

A gázpiac újabb szegletére csapna le Vlagyimir Putyin

Nem hagyná a mostani formában a cseppfolyós földgáz kereskedelmét Oroszország.

A cseppfolyósított földgáz értékesítésére nem vonatkozik a rubelben való elszámolás, de az erre való kiterjesztést is meg kell fontolni – jelentette ki hétfőn az Állami Dumában tartott beszédében a Gazprom főosztályvezető-helyettese. Az orosz Interfax és a Reuters tudósítását idézve a Portfolio azt írta, Kirill Popolusz javaslata nem meglepő azután, hogy a múlt héten lényegében kiszorította az egyik legnagyobb LNG-kitermelő projektből (Szahalin-2) a külföldieket az orosz állam.

A hírügyökség értékelése szerint nagyobb kontrollt (nyomásgyakorlást) akarnak az oroszok a vezetékes földgázt helyettesítő "menekülőtermékben" is. Ennek oka az lehet, hogy az Oroszországtól való függetlenedés céljával Európa sok országa felpörgette az LNG-szállításokat. Moszkva azzal fenyeget, hogy gázválságot robbanthat ki a gázszállítások csökkentésével vagy egyenesen megszüntetésével, és így a téli fűtési szezon előtt az európai országok nem tudnák kellőképpen feltölteni a gáztározóikat.

Bár a rubeles elszámolás voltaképpen technikai változtatás, néhány ország nem volt hajlandó alkalmazni. Most Putyin több országra is nyomást gyakorolhat ennek az LNG-kereskedelemben való bevezetésével, mert például az európaiak közül Spanyolország lényeges vevő ebben a szegmensben, illetve például Japán a saját LNG-importjának 10 százalékát a Szahalin-2 projektből biztosította (két nagy japán cég tulajdonos is volt a kitermelésben).

Oroszország a világ LNG-exportjának kb. 8 százalékát adja évi 40 milliárd köbméteres kapacitással, és a két fő LNG-termelő az említett Szahalin-2, illetve a Novatek Jamál-LNG projektje és a legtöbb vevő ázsiai, így tehát a rubelben fizetés meglebegtetése nemcsak európai, hanem ázsiai vevőkre is nyomást helyezhet.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×