INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

adó

egyesült államok

szijjártó péter

globális minimumadó

Double exposure of coin stack with city background and world map, financial graph, world map and global network business concept idea, element by NASA.

Washington felmondja az 1979-es egyezményt, reagált Szijjártó Péter is

Infostart

A globális minimumadó bevezetésének megakadályozása miatt lépett az Egyesült Államok. A magyar kormány nem enged a nyomásnak - közölte a tárcavezető.

Az amerikai pénzügyminisztérium felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest nem járul hozzá az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetéséhez – írja a Reuters alapján a hvg.hu.

Mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle – közölte az amerikai minisztérium szóvivője, aki szerint mindez az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelent.

A felmondás várhatóan hat hónap múlva fejeződik be.

A szóvivő szerint Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai aggályokat súlyosbította azzal, hogy gátolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet.

A hírt megerősítette Szijjártó Péter is közösségi oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének, s az azzal járó adóemelésnek.

A tárcavezető szerint Európa gazdaságának ma hosszú távú háborús inflációs környezetben kell működnie. Ha ezen körülmények között a termelő vállalatok adóterhei tovább növekednének, annak drámai hatása lenne - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az energiaárak elszabadulása miatt az európai versenyképesség már most "romokban" van, a globális minimumadó bevezetése pedig a "kegyelemdöfést" jelentené.

"Mi, magyarok sokat dolgoztunk azért, hogy nálunk legyenek Európa legalacsonyabb adói. A globális minimumadó bevezetése azt jelentené, hogy a magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe.

Mindezek alapján - bármekkora is rajtunk a nyomás - természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, nem kockáztatjuk magyarok tízezreinek munkahelyeit,

az adóügyi szakmai konzultációkat pedig folytatjuk republikánus barátainkkal" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Nyitókép: pookpiik/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018