eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Close up of industrial bricklayer installing bricks on construction site
Nyitókép: Bogdanhoda/Getty Images

Építőipari alapanyagok: jók az intézkedések, de...

Az extraprofitadó segít az árak visszafogásában, egyes alapanyagok díjával kapcsolatban azonban újratervezésre van szükség Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint.

Meghosszabbította a kormány az építőanyagok drágulása ellen hozott intézkedéseket. A stratégiai jelentőségű építési termékek export regisztrációs kötelezettségére, valamint az építőanyag-gyártók extraprofit adójára vonatkozó határozat hatálya korábban május 31-ig volt érvényes, a háborús veszélyhelyzet miatt azonban a rendelkezések továbbra is hatályban maradnak.

"A korábban hozott, veszélyhelyzeti intézkedések között voltak ezek a kormányhatározatok is; a legfontosabbak egyike, hogy az elektronikus közúti fuvarozási rendszerbe 42 kritikus építési termék bejelentési kötelezettsége megvan, így

lehet látni, hogy a legfontosabb építőanyagokkal mi van, ki adja el, ki gyártja, mennyiért adja és mennyit.

Ez eléggé fékező erő az exportra nézve" - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

Az extraprofitadóról is elmondta a véleményét: szerinte ez is segíthet az árak visszafogásában.

Koji László szerint a szabályok miatt sikerült elkerülni az építőanyaghiányt,

a cementgyártásra vonatkozó intézkedéseket azonban újra kell gondolni.

"A profitadó a cementipari ágazatnál nem feltétlenül hozta a vártakat, mert korábban a gyártók emeltek és emeltek, most pedig az energiaárak elszabadulása miatt kényszerülnek ugyanerre" - mutatott rá.

Az eddig hozott intézkedések szerinte elegendők, az importtevékenységet végző cégek viszont fontos szerepet játszanak majd, nekik kell ugyanis helyettesíteniük termékeiket, amelyek az orosz, ukrán, fehérorosz vonalról hiányoznak.

"Hiánynak nem szabad kialakulnia. A legsérülékenyebb a lakosság, az építés és felújítás során nem szabad finanszírozási problémának előállnia. És a szabad felhasználású hitelek kamatai is lassan két számjegyű százaléknál járnak. A lakásépítési célú hitelek kamatai sem mehetnek 5 százalék fölé, mert az már egy olyan lélektani pont, amely után már nem lesz vállalás."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×