INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

földgáz

oroszország

szankció

spanyolország

Singapore, yellow gas pipes

A mediterrán régió megoldaná az orosz gáz kiváltásának európai problémáját

Infostart

A Világgazdasági Fórumon Davosban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszélt arról, hogy országa, illetve Dél-Európa megoldhatja a krízist.

Spanyolország az Európai Unió teljes visszagázosítási kapacitásának 37 százalékát képviseli, emelte ki Sánchez Davosban: ennek a folyamatnak során lesz a cseppfolyós földgázból (LNG) légnemű gáz a szárazföldi vezetékekben való továbbításhoz. Azt is elmondta, hogy a Spanyolország és Portugália területén, az Ibériai-félszigeten található az unió LNG-tárolóinak mintegy fele - tudósított a CNBC.

"Ez a háború fontos leckét tanított meg nekünk, mégpedig azt, hogy a megújuló energia, a hidrogén és az energiahatékonyság nemcsak az országok és a gazdaságok nagyszerű szövetségese az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések kezelésében, hanem ebben a nagyon összetett és bizonytalan geopolitikai forgatókönyvben eszközöket is adnak kezünkbe arra, hogy növeljük ellenállóképességünket és autonómiánkat" - tette hozzá.

Az energiaárak 2022-ben történelmi magasságokat értek el, miután Oroszország ukrajnai inváziója bizonytalanná tette a piacokat, majd a nyugati országok szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen.

A holland gáztőzsdén (TTF) a földgázkereskedelem európai referenciájának számító ár február 16. és március 7. között több mint háromszorosára emelkedett.

Spanyolország erősen képviseli azt az álláspontot, hogy kontinensszintű fellépésre van szükség annak érdekében, hogy a fogyasztói árak csökkenjenek.

A szomszédos Portugáliával együtt ideiglenes ársapkát vezettek be a földgáz és a szén árára,

ez Európában máshol nem jellemző.

Sánchez szerint az EU jelenlegi energiapiaca nem alkalmas arra, hogy reagáljon válságra.

"Ez csak a kezdete annak a nagyszabású gondolkodásnak, amellyel európai szinten szembe kell néznünk" - mondta.

Nyitókép: John Seaton Callahan/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018