eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Singapore, yellow gas pipes
Nyitókép: John Seaton Callahan/Getty Images

A mediterrán régió megoldaná az orosz gáz kiváltásának európai problémáját

A Világgazdasági Fórumon Davosban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszélt arról, hogy országa, illetve Dél-Európa megoldhatja a krízist.

Spanyolország az Európai Unió teljes visszagázosítási kapacitásának 37 százalékát képviseli, emelte ki Sánchez Davosban: ennek a folyamatnak során lesz a cseppfolyós földgázból (LNG) légnemű gáz a szárazföldi vezetékekben való továbbításhoz. Azt is elmondta, hogy a Spanyolország és Portugália területén, az Ibériai-félszigeten található az unió LNG-tárolóinak mintegy fele - tudósított a CNBC.

"Ez a háború fontos leckét tanított meg nekünk, mégpedig azt, hogy a megújuló energia, a hidrogén és az energiahatékonyság nemcsak az országok és a gazdaságok nagyszerű szövetségese az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítések kezelésében, hanem ebben a nagyon összetett és bizonytalan geopolitikai forgatókönyvben eszközöket is adnak kezünkbe arra, hogy növeljük ellenállóképességünket és autonómiánkat" - tette hozzá.

Az energiaárak 2022-ben történelmi magasságokat értek el, miután Oroszország ukrajnai inváziója bizonytalanná tette a piacokat, majd a nyugati országok szankciókat léptettek életbe Moszkva ellen.

A holland gáztőzsdén (TTF) a földgázkereskedelem európai referenciájának számító ár február 16. és március 7. között több mint háromszorosára emelkedett.

Spanyolország erősen képviseli azt az álláspontot, hogy kontinensszintű fellépésre van szükség annak érdekében, hogy a fogyasztói árak csökkenjenek.

A szomszédos Portugáliával együtt ideiglenes ársapkát vezettek be a földgáz és a szén árára,

ez Európában máshol nem jellemző.

Sánchez szerint az EU jelenlegi energiapiaca nem alkalmas arra, hogy reagáljon válságra.

"Ez csak a kezdete annak a nagyszabású gondolkodásnak, amellyel európai szinten szembe kell néznünk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×