eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma
GRUENHEIDE, GERMANY - MARCH 22: Tesla CEO Elon Musk contemplates during the official opening of the new Tesla electric car manufacturing plant on March 22, 2022 near Gruenheide, Germany. The new plant, officially called the Gigafactory Berlin-Brandenburg, is producing the Model Y as well as electric car batteries. (Photo by Christian Marquardt - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Christian Marquardt - Pool/Getty Images

Miért fontos a Twitter felvásárlása, és mi lehet a legnagyobb kockázat?

Nem üzleti befektetésként veszi meg 44 milliárd dollárért a Twittert Elon Musk, már csak azért sem, mert a tranzakció után ki akarja azt vezetni a tőzsdéről – mutatott rá a Portfolio szenior elemzője.

Bár a hatóságoknak még jóvá kell hagynia, a tranzakció nagy valószínűséggel végbe fog menni – kezdte Faluvégi Balázs. A Portfolio szenior elemzője szerint pontosan nem tudni, hogy Elon Musk számára miért fontos a Twitter felvásárlása, de a pályafutását és a kommunikációját elnézve arra lehet következtetni, hogy a szándéka mögött valóban az állhat, hogy a világ legfontosabb hírplatformján a véleménynyilvánítás szabadságának az értékeit megőrizze, amire úgy lehet képes, ha közbelép, felvásárolja a céget, majd végrehajt néhány változtatást.

A Portfolio elmézője szerint az biztos – tekintve a Twitter pénzügyi hátterét –, hogy üzleti szempontból a tranzakció Elon Musknak nem egy jó befektetés, amit a nemrégiben kijött negyedéve adatok is alátámasztanak, hiszen az árbevételeik ismét elmaradtak a várakozásoktól. Faluvégi Balázs szerint a cég mindig is küzdött az üzleti modelljével, hogy hogyan tudna sok pénzt csinálni, amiben például a Facebook finoman szólva is „utcahosszal” körözi évek óta. Nem egy jó pénzügyi döntés tehát a Twittert megvásárolni, pláne nem kivezetni a tőzsdéről, így tényleg arról lehet szó, hogy

a világ leggazdagabb embere itt egy egyfajta értékalapú missziót próbál végrehajtani, aminek persze megvannak a maga kockázatai

– fogalmazott az elemző.

Az Elon Musk által belebegtetett változásokat illetően a Potfolio munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy egyrészt nem mindig világos, hogy amiket posztol, azokat komolyan is gondolja, másrészt voltak már olyan ígéretei is, amiket ha nem is feltétlen szegett meg, de azért időben nagyon kitolódtak, gondolva például a Teslák önvezető rendszerének aktiválására. Tehát nem tudni, hogy a Twitter esetében be fogja-e tudni tartani, vagy be akarja-e majd tartani, amiket posztolt.

Faluvégi Balázs szerint

komoly kockázatot rejt, hogy minden egy ember kezében összpontosul, és ha Elon Musk – kis túlzással – bal lábbal kel, az árthat a cégnek, illetve a felhasználóknak.

Ha mégis be fogja tudni tartani az ígéreteit, akkor azok közül a legfontosabb, hogy a moderálásból alaposan vissza fog venni, amiből a felhasználók azt érzékelhetik majd, hogy számos olyan üzenet térhet vissza a platformra, ami lehet, hogy sokak számára sértő, akár megtévesztő is lehet, Musk szerint viszont a véleménynyilvánítás szabadságába belefér. A másik fő ígérete, hogy az úgynevezett botokat (robotokat, algoritmusokat) jobban ki fogják gyomlálni a rendszerből, ami a Portfolio munkatársa szerint a korábbi vezetésnek is az érdekében állhatott, még ha nem is értek el ezen a téren áttörő sikert. Ha sikerül, a felhasználók talán kevesebb „zajt” tapasztalhatnak a Twitteren.

Faluvégi Balázs „legjobb tippje”, ha minden jól meg, hogy a tulajdonosváltás szeptember-októberre valósulhat meg minden szempontból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×