eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: freepik.com

Kiknek éri meg a babakötvény? (x)

Vajon kinek és mennyire éri meg babakötvényt vásárolni? Milyen összeget gyűjthetünk össze gyermekünk 18 éves korára, mennyivel toldják meg az állami támogatások és a hozamok?

Ha gyermekcélú megtakarításról van szó, legtöbbünknek a babakötvény ugrik be elsőként. A köznyelv azonban sokszor tévesen azonosítja más pénzügyi termékekkel, így egyaránt használják számlára és gyerekmegtakarításra is.

Fontos ezért tisztázni, hogy a babakötvény esetén egy értékpapírról van szó, amelyet az Államkincstárnál nyitott Start-értékpapírszámlára vásárolhatunk meg gyermekünknek. A sorozatszámokkal ellátott babakötvény tehát tulajdonképpen egy állampapír, de több szempontból is sajátos tulajdonságokkal bír.

Célja ugyanis az, hogy segítsen megteremteni gyermekünk életkezdésének pénzügyi alapjait: rendkívül kedvezően kamatozik, és állami támogatásban is részesül. A megtakarítást pedig csak gyermekünk veheti fel 18 éves korában.

A gyereknek gyűlik a pénz, de bárki befizethet a számlára

Start-értékpapírszámlát bárki indíthat 18 éven aluli gyermeke számára. A számlára a – 2006 óta minden újszülöttnek járó – 42.500 forintos életkezdési támogatás is átvezethető, ezen felül pedig rugalmasan, bármikor, bármekkora összeget is befizethetünk rá. És nem csupán mi, de azok a rokonok, ismerősök is, akik például egy-egy születésnapra pénzbeli támogatást ajándékoznának.

A befizetésekért cserébe olyan sorozatszámú babakötvények gyűlnek az értékpapírszámlán, amelyek gyermekünk 18 éves korában járnak le. A megtakarítás évről évre kamatozik, valamint állami támogatásként jóváírják a számlánkon az éves befizetések 10 százalékát, maximum 12.000 forintot.

De vajon pontosan milyen befektetési eredményeket jelent mindez? Cikkünkben az elérhető hozamok kérdését járjuk körül, és megnézzük, milyen összegre számíthatunk a lejáratkor.

Milyen kamatokra számíthatunk?

A babakötvény valójában egy változó kamatozású állampapír, lényegében infláción felüli 3 százalékot kamatozik – ám ez ennél összetettebb.

Az éves kamata ugyanis két részből áll: a kamatbázisból és a kamatprémiumból. A kamatprémium mértéke állandó: 3 százalék.

A kamatbázis viszont minden évben változik, mértéke ugyanis mindig az előző évi inflációval egyenlő. Az így kialakult kamatot minden év február 1-jén írják jóvá az értékpapírszámlánkon babakötvények formájában.

Ha az infláció 2021-ben 5,1 százalék volt, akkor 2022-ben 5,1+3, azaz 8,1 százalékos hozamot kapunk.

Mikor éri tehát meg? A fentiek alapján kiderülhet számunkra, hogy egyenletes vagy csökkenő infláció esetén lehet igazán kedvező a változó kamatozás. A kamatbázis mértéke (vagyis az inflációt követő, változó kamatrész) ugyanis ekkor nemcsak megőrzi pénzünk értékét, de akár nyereséget is hoz.

Ha azonban az infláció emelkedik, akkor a kapott kamatbázis már nem fedezi pénzünk értékének romlását.

Mekkora összegre számíthatunk havi 5.000 vagy 30.000 forint megtakarítása esetén?

Ha tehát nagyjából azonos mértékű az egymást követő évek inflációja, akkor a pénzromlástól mindenképp megóvhatjuk a megtakarításunkat, és 3 százalék körüli kamatprémiummal is számolhatunk.

Egy ilyen, voltaképp ideális helyzettel kalkulál az Államkincstár becslése is, amely 3 százalékos állandó inflációval számol.

Eszerint ha havonta 5.000 forintot fektetünk babakötvénybe, akkor összesen 19 év alatt 1,14 millió forintot fizetünk majd be. Ehhez hozzáadódnak a kamatok, az életkezdési támogatás, illetve az államtól évente megkapjuk a befizetéseink 10 százalékát, vagyis évi 6.000 forintot. A lejáratkor a becslés szerint 2,34 millió forintot vehet fel a gyermekünk, vagyis befektetésünk több mint 1 millió forint nyereséggel zárult.

Ha havonta 30.000 forint befizetését tudja vállalni a család, akkor a 19 év alatt 6,84 millió forintért vásárolunk babakötvényeket és megkapjuk az évi maximális, 12.000 forintos állami támogatást is. Szakértőink becslése alapján a lejáratkor pedig 12-13 millió forint körüli összeghez jut majd a gyermekünk, a nyereségünk tehát közel 6 millió forint lesz.

Megéri vagy sem?

A fentiek csak fiktív kalkulációk, hiszen az infláció mértéke nem minden évben azonos, és a 3 százalékot olykor bizony jócskán meghaladja. Így érdemes szem előtt tartani, hogy a valóság ettől jelentősen is eltérhet.

Meglehet, hogy más gyermekcélú megtakarítással jobban járunk. Néhány százalék különbség a hozamok terén akár milliókat is jelenthet.

Nagyobb összegű éves befizetésnél a 10 százalékos állami támogatást sem tudjuk kiaknázni, hiszen az 12.000 forintban van maximalizálva.

Nem biztos tehát, hogy a babakötvény számunkra a legjobb megoldás. Ha szeretnénk megtudni, hogy számunkra megéri-e babakötvénybe fektetni a pénzünket, akkor érdemes előbb megismerni a szakértők által összeállított szempontokat, amelyek nyomán meghozhatjuk a döntést.

Több lehetőség is rendelkezésünkre áll

Mivel hosszú távú elköteleződésről van szó, így kiemelten fontos, hogy kellő mérlegelés, esetleg szakértői tanácsadás után válasszuk ki azt a megtakarítási formát, amelynek segítségével támogathatjuk gyermekünk önálló életkezdését.

A babakötvény csupán egy lehetőség – az elérhető hozamok tekintetében nem feltétlenül a legjobb, ám a befizetések rugalmasak és alacsony a kockázati szint.

Érdemes tehát átgondolni egyéni céljainkat, preferenciáinkat a gyermekcélú megtakarítás elindítása előtt. Fontos minél több lehetőséget is megvizsgálni, hogy valóban a céljainknak leginkább megfelelő megoldást választhassuk.

(x)

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×