eur:
394.68
usd:
371.96
bux:
67119.98
2024. április 16. kedd Csongor
Unrecognizable senior woman with paper bags doing Christmas shopping. Shopping center at Christmas time.
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Áttörés jöhet: a karácsonyi vásárlási láz itthon visszatérhet a járvány előtti szintre

Az év első 9 hónapjának adatait tekintve bizakodásra ad okot az adventi időszak a kereskedelemben. A karácsonyi vásárlás idén hamarabb kezdődött, a vevőknek azonban szinte minden szegmensben magasabb árakra kell számítaniuk – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Idén is áthathatja a karácsonyi vásárlásokat az óvatosság. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy vélekedett, ebből az óvatosságból következik a karácsonyi vásárlások korai megkezdése.

"Nemcsak a webáruházakon végigsöprő black friday-hullámot tapasztaljuk, hanem a hagyományos boltok november végi akcióit is" – mondta. Nyilvánosságot látott a napokban egy reprezentatív felmérés, amelyből az olvasható ki, az emberek jelentős része idén nem tervez gazdag karácsonyt,

a magyarok harmada egyáltalán nem készül ajándékot adni szeretteinek.

Ugyanakkor tudni, érkeznek az év végi bónuszok, a nyugdíjprémium, lesz egy nagyobb összegű adó-visszatérítés a jövő év elején a családosoknak, ez viszont mind erősítheti a fogyasztást.

"2020 decemberében 1246 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom értéke, igaz ugyanakkor, hogy ez mennyiségben, volumenben 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Azt is lehet látni, hogy az iparcikkek körében, ahol az ajándékok zömét vásárolgatjuk, már 6 százalék volt a visszaesés. Most azzal számolunk, hogy mivel az első háromnegyed év jól sikerült, az 1400 milliárd forintot is meghaladhatja a decemberi költekezés, amiben van egy jó adag drágulás, de van egy várható mennyiségi növekedés is, így meg fogjuk haladni a tavalyi számot. Ez azt is jelentheti, hogy a járvány előtti, 2019-es szintet is túllépheti a kereskedelem" – mondta Vámos György.

Nehézségek persze tornyosulnak szerinte is:

  • munkaerőhiány
  • infláció
  • elakadt termékek miatti áruhiány

Külön kiemelte, hogy karácsony előtt fontos lenne, ha mindenki beoltatná magát, és csak utána kezdené meg a nagy bevásárlásokat, "ne cseréljük fel a sorrendet, én figyelek a járványügyi szakemberekre" – zárta gondolatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Ellencsapásra készül Izrael, Amerika békét szeretne - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Ellencsapásra készül Izrael, Amerika békét szeretne - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×