INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

otthoni munkavégzés

home office

koronavírus

Back view of female employee speaking on video call with diverse colleagues on online briefing with laptop at home.

Elmaradt a home office-forradalom

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A tavalyi lelkesedés után úgy tűnik, hogy elmarad a home office, vagyis az otthoni munkavégzés forradalma, derül ki abból a kutatásból, amelyet a svéd Kinnarps nemzeti üzleti szolgáltató végzett nemrég. A felmérésben csaknem 240 magyar vállalat- és HR-vezetőt kérdeztek meg – mondta az InfoRádiónak a cég üzleti és szolgáltatási vezető, a kutatás egyik szervezője.

Paukovics Gábor elmondása szerint 2020 márciusában, amikor a pandémia kitörésével home office-ba kényszerült a legtöbb fehérgalléros dolgozó, az otthoni mukkvégzésnek egészen pozitív fogadtatása volt: működik, lehet távolról dolgozni, a céges rendszerek átálltak. A Kinnarps akkori felmérése is azt támasztotta alá, hogy a cégek többsége szinte gond nélkül állt át az irodai működésről a szinte száz százalékos távmunkára. Ahogy aztán a Covid-hullám haladt, és vissza lehetett térni az irodákba, majd megint haza kellett menni, a cégek és egyének egyaránt újra meglátták az iroda és az egy légtérben történő munkavégzés fontosságát, illetve azt, hogy a rövid távon működőképesnek hitt távmunka hosszabb távon talán mégsem annyira hatékony, és az irodának nagyobb szerep kellene, hogy jusson.

A Kinnarps a felmérésében több idősávra is rákérdezett. Paukovics Gábor elmondása szerint a HR- és cégvezetők válaszaiból mások mellett kiderült, hogy az irodai munkába való visszatérés sikeresen zajlott a vállalatoknál, azzal együtt, hogy a legtöbb helyen ehhez kötelező maszkviselés és fizikai távolságtartás párosult kezdetben. Azt illetően, hogy a home office-ban milyen szinten támogatták a cégek a dolgozókat, már meglehetősen vegyes a kép, előrevetítve azt is, hogy a cégek továbbra is bizonytalanok annak eldöntésében, hogy mi az a minimális támogatás, amit illene adni – magyarázta a szakember. Jogi megkötése-szabályozása ugyanis ennek még nincs, miközben az egy eléggé érzékeny terület, hogy ha egy cég a munkavállalójának az otthonába vesz valamit, mi történik azzal, ha a munkaviszony megszűnik.

Nyitókép: nensuria/Getty Images

Kapcsolódó hang

Elmaradt a home office-forradalom
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018