eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Jön a globális minimumadó, de itthon alig valakire lesz érvényes

Magyarországon a külföldi tőkebefektetők között kell keresni az érintettek körét - mutatott rá Gombkötő Bálint, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója.

Az OECD elfogadta a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó adóreformterv legújabb változatát. Ez már azokat a módosításokat is tartalmazza, amelyeket a javaslat korábbi ellenzői, köztük Írország, Észtország és Magyarország is kialkudott. Mindez biztosítja, hogy a multinacionális vállalatok 2023-tól minimum 15 százalékos társasági adókulccsal adóznak ezen túl gyakorlatilag székhelytől függetlenül. A G20-akkal együtt összesen 136 ország vesz rész a megállapodásban, amelyek együtt a globális GDP 90 százalékát adják.

Arról, hogy milyen feltételeket támaszt majd a hazai cégekkel szemben az új szabályozás, Gombkötő Bálint, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója beszélt érdeklődésünkre.

Kifejtette: most már Magyarország is részese a globális minimumadóról szóló megállapodásnak. A sok országban jelen lévő nemzetközi nagyvállalatok tevékenységére vonatkozóan egy határokon átívelő megállapodás született: minden országnál megnézik, hogy mennyi az effektív adóteher, és ha ez bármelyik országban nem éri el a 15 százalékos szintet, akkor az anyavállalat országa a különbözetet be fogja ezektől a vállalkozásoktól szedni. A magyar Pénzügyminisztérium már jelezte, hogy nem készül a jelenleg 9 százalékos társaságiadó-kulcs megváltoztatására, és az is egyértelműnek tűnik a kommunikáció alapján, hogy

azokra a cégekre, amelyek csak Magyarországon tevékenykednek, egyáltalán nem lesz kihatással a változás

- foglalta össze.

Arra rámutatott, hogy az új szabályozást ritkán alkalmazzák majd Magyarországon.

"A külföldi tőkebefektetőkre vonatkozhat ez, de rájuk is csak ritkán. Egyrészt van egy globális bevételi határ, 750 millió euró, tehát az ennél kisebb cégekre egyáltalán nem vonatkozik, másrészt akik pedig nagyobbak és itt vannak az országban, rájuk érvényes egy plusz kivétel szabály - egy magyar feltétel -, ami arra irányul, hogy azok, akik Magyarországon tárgyi eszközökkel és munkavállalókkal érnek el profitot, akkor ennek jelentős részére nem vonatkozik a szigorítás."

Hogy kire igen? Limitált lesz az érintett cégek köre - mondta a szakértő. Például azokra a társaságok ra vonatkozik a szabály, amelyek valamiért kevés iparűzési adót fizetnek vagy egyáltalán nem fizetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×