INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

adó

oecd

amerika

adókedvezmény

tao

Nagyon dolgoznak a globális vállalati adó bevezetésén

Nagyon dolgoznak a "globális vállalati adó" bevezetésén

Infostart

Az amerikaiak bedobták már a 12,5 és a 21 százalékos kulcs ötletét is, de a hasonló ötletek korábban elbuktak. Most nagyon akarják.

Amerikai kezdeményezésre napirenden van egy "globális vállalati adó" bevezetésének terve az OECD-ben, ez pedig új szintre emelheti a befektetőkért folytatott küzdelmet - írja a Világgazdaság. A lap megjegyzi, a teher hazánkban is jelen lévő és jelen nem lévő vállalatokat egyaránt érint, visszavethet beruházásokat.

Az adó kulcsa egy korábbi bejelentés alapján 12,5 százalék lehet, ám most már 21 százalékról beszél a kezdeményező.

Két célja van:

  • kifogni a szelet az adóelkerülés vitorlájából
  • "alávágni" az adókedvezményeknek az egyes országokban.

Az adó ötletének egyik kiváltója épp az volt, hogy Magyarországon és térségében a társaságiadó-kulcsot alacsonyan tartották (nálunk 9 százalék), emiatt rengeteg beruházás érkezett ide, ezt pedig nem mindenki nézi jó szemmel.

Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, az NKE kutatóprofesszora a lapnak elmondta viszont, hogy a kormányok ez ellen is megtalálhatják a fegyvert, ám az adók túl alacsonyan tartása veszélyezteti a nemzeti költségvetéseket, no és magasabb adókkal is lehet versenyképesnek lenni, például jó infrastruktúrával, nagy hatékonysággal, tudással.

A "minimumadó" részleteinek kidolgozása az év derekára meglehet, és a "nagyok" sok energiát fektetnek abba, hogy meg is valósítsák, de Csath Magdolna szerint nem lesz belőle egyhamar semmi, továbbá az is ismert, hogy az EU-n belül korábban minden, hasonló, adóharmonizációs ötlet elbukott.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018