eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Nagyon dolgoznak a "globális vállalati adó" bevezetésén

Az amerikaiak bedobták már a 12,5 és a 21 százalékos kulcs ötletét is, de a hasonló ötletek korábban elbuktak. Most nagyon akarják.

Amerikai kezdeményezésre napirenden van egy "globális vállalati adó" bevezetésének terve az OECD-ben, ez pedig új szintre emelheti a befektetőkért folytatott küzdelmet - írja a Világgazdaság. A lap megjegyzi, a teher hazánkban is jelen lévő és jelen nem lévő vállalatokat egyaránt érint, visszavethet beruházásokat.

Az adó kulcsa egy korábbi bejelentés alapján 12,5 százalék lehet, ám most már 21 százalékról beszél a kezdeményező.

Két célja van:

  • kifogni a szelet az adóelkerülés vitorlájából
  • "alávágni" az adókedvezményeknek az egyes országokban.

Az adó ötletének egyik kiváltója épp az volt, hogy Magyarországon és térségében a társaságiadó-kulcsot alacsonyan tartották (nálunk 9 százalék), emiatt rengeteg beruházás érkezett ide, ezt pedig nem mindenki nézi jó szemmel.

Csath Magdolna, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja, az NKE kutatóprofesszora a lapnak elmondta viszont, hogy a kormányok ez ellen is megtalálhatják a fegyvert, ám az adók túl alacsonyan tartása veszélyezteti a nemzeti költségvetéseket, no és magasabb adókkal is lehet versenyképesnek lenni, például jó infrastruktúrával, nagy hatékonysággal, tudással.

A "minimumadó" részleteinek kidolgozása az év derekára meglehet, és a "nagyok" sok energiát fektetnek abba, hogy meg is valósítsák, de Csath Magdolna szerint nem lesz belőle egyhamar semmi, továbbá az is ismert, hogy az EU-n belül korábban minden, hasonló, adóharmonizációs ötlet elbukott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×