eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

MNB: az oltási program a magyar járványkezelés sikerességének kulcsa

Az MNB Járványkezelési Versenyképességi Mutatójának 2021. márciusi eredményei alapján a régiós országok közül továbbra is Magyarország teljesít a legjobban, míg az uniós országok rangsorában hazánk a 8. helyen áll. A magyar eredményt javítja az oltási program felgyorsítása, ugyanakkor a harmadik hullám kedvezőtlen hatásai már érződnek az egészségügyi és a munkaerő-piaci mutatókon – derül ki a jegybank munkatársának, Asztalos Péternek a vendégcikkéból.

A Covid-19 járvány olyan újszerű és sokrétű kihívások elé állította a világ országait, amelyre minden ország egyedi, az adott ország társadalmi és gazdasági helyzetét leginkább figyelembe vevő választ próbál adni. A kormányok igyekeznek megtalálni az egyensúlyt a gazdaság működőképességének fenntartása és a lakosaik egészségének védelme között, ám az egyensúly fenntartása a gyorsan változó körülmények között nem egyszerű feladat. A beavatkozások között átváltások állnak fent, a bevezetett intézkedések hatása pedig rövid- és akár hosszú távon is jelentős, így a védekezés célja az érintett területek együttes veszteségeinek minimalizálása.

Az egyes országok járványkezelésének összehasonlítása az eltérő stratégiák miatt komplex megközelítést igényel. Önmagában egy-egy kiragadott, egészségügyi vagy gazdasági mutató csak a teljes kép egy-egy darabját mutatja be, ami megfelelő kontextus nélkül félrevezető diagnózist mutathat a járványkezelés sikerességéről. A teljes kép összeállításához az érintett kulcsterületek egy keretben történő vizsgálata szükséges. Az egységes keretrendszernek magában kell foglalnia a járvánnyal kapcsolatos legfőbb egészségügyi mutatókat, a gazdasági növekedést, a munkaerőpiaci folyamatokat, a pénzügyi egyensúly helyzetét, illetve a bizalom helyreállítása érdekében tett lépéseket egyaránt.

A Járványkezelési Versenyképességi Mutató eredményei

Az európai uniós országok járványkezelésének összehasonlíthatósága érdekében az MNB létrehozta a Járványkezelési Versenyképességi Mutatót (Pandemic Treatment Index, PATRIX), amely az említett kulcsterületen méri az egyes országok teljesítményét tényszerű mutatók felhasználásával. Minden vizsgált mutató esetében a legjobban teljesítő uniós ország 100 pontot kap, míg a többi ország pontszáma annak függvényében változik, hogy hány szórásnyi távolságra helyezkedik el a legjobb értéktől (szórásonként 25 pont kerül levonásra a maximális 100 pontból). A Mutató eredményeit 2020 júliusában, 2020 októberében és 2021 januárjában publikálták, míg a most bemutatásra kerülő eredmények a 2021. március 16-án elérhető legfrissebb információkat tükrözik. Mivel a válságkezelés hatásai még továbbra sem látszódnak teljeskörűen az elérhető tényadatokon, ezért a Járványkezelési Versenyképességi Mutató jelenlegi verziójában két mutató esetében továbbra is piaci előrejelzések kerültek felhasználásra. A legutóbbi publikáció óta változás történt a felhasznált mutatók körében: a Deep Knowledge Group kutatóközpont által összeállított „Covid-19 Regional Safety Assessment” rangsor eredményei több mint fél éve nem frissültek, így kikerültek a vizsgált mutatók köréből, miközben bekerült a lakosság átoltottságát mérő két mutató 50–50 százalékos súllyal (beadott oltások lakosságarányos száma, teljesen beoltott lakosság aránya).

Az MNB Járványkezelési Versenyképességi Mutató 2021. márciusi eredményei alapján Magyarország a 8. helyen áll az európai uniós országok rangsorában (1. ábra). Hazánk 57 pontot ért el, ami 8 ponttal magasabb az uniós és 12 ponttal a többi visegrádi ország átlagánál. A legjobb eredményeket Málta, Dánia és Németország érte el, míg a rangsor végén továbbra is a déli tagországok (Spanyolország, Olaszország, Portugália) szerepelnek. A többi visegrádi ország és Ausztria egyaránt a középmezőnyben, Magyarország mögött végzett a rangsorban. Magyarország a vizsgált mutatók közel felében megelőzi az uniós és a többi visegrádi ország átlagát.

A járványkezelés értékelésének legfontosabb mutatói

A járványkezelés egészségügyi vetületét a 100 ezer lakosra eső Covid-19 megbetegedések és halálozások eddigi összesített számával érdemes mérni, amely mutatókban Magyarország a 13. és a 24. helyen áll az Európai Unióban (2. ábra). Hazánkban százezer főre vetítve összesen 5416-an betegedtek meg 2021. március 16-ig a járvány kezdete óta, ami alacsonyabb az uniós tagországok (5894 fő) és a többi visegrádi ország (8152 fő) átlagánál. Az aktív, aktuálisan ellátandó esetek 100 ezer lakosra jutó száma növekedett a januári publikáció óta (1320 főről 1589 főre), ám még így is alacsonyabb az uniós országok átlagánál (1626 fő).

A koronavírusban elhunytak száma megemelkedett hazánkban az elmúlt hónapokban. 2021. március 16-áig 176 Covid-19 haláleset jutott hazánkban 100 ezer lakosra, ami magasabb az uniós országok (118 fő) és a magyarnál nagyobb emelkedést mutató többi visegrádi ország (168 fő) átlagánál is. Kedvezőbb képet mutat azonban a halálozási arány évek közötti változása: a járvány magyarországi megjelenése (2020. március) óta eltelt 11 hónapban hazánkban a 2016–2019 közötti halálozáshoz képest mért többlethalálozás átlagos havi mértéke 11 százalék, ami elmarad az uniós (14 százalék) és a régiós országok (22 százalék) szintjétől. Több tényező is szerepet játszik abban, hogy a két mutató eltérő képet mutat. Egyrészt nem egyértelmű annak megítélése, hogy pontosan ki hunyt el Covid-19 megbetegedés következtében, ennek definíciója országonként eltérő. Másrészt a magyar lakosság uniós összevetésben általánosságban kedvezőtlen egészségi alapállapota (például elhízás és légúti megbetegedések magas aránya) miatt hazánk eleve átlagon felüli halálozási rátával rendelkezik, amelyet a Covid-19 járvány csak kisebb mértékben növelt meg, mint tette azt más, ebből a szempontból kedvezőbb helyzetből induló országok esetében.

A koronavírus elleni küzdelem kulcskérdése az oltási programok kiterjedtsége, amelyben Magyarország az egyik legsikeresebb az Európai Unióban. Az oltási program kiterjedtségét több mutatóval is lehet vizsgálni, amelyek közül jelen vizsgálatba 50-50 százalékos súllyal a beadott oltások lakosságarányos száma és a teljesen beoltottak aránya került bevonásra. A két mutató együttmozgása nyilvánvaló, de az egyes országok eltérő oltási stratégiái (például: országonként és vakcinánként eltérhet, hogy mennyi idő után kerül beadásra a második dózis), illetve a már jelenleg is engedélyezés alatt álló egydózisú vakcinák megjelenése (például: Jannsen, CanSino) miatt a két mutató együttes vizsgálata teljesebb képet ad az oltási program előrehaladásáról. Magyarország jelenleg a második helyen áll Málta mögött az európai uniós országok között az összesített átoltottsági mutatóban (3. ábra). 2021. március 15-ig a 100 lakosra vetítve 18,1 dózis került beadásra hazánkban, ami jelentősen magasabb az uniós országok (11,2) és a régiós országok (11,3) átlagánál. A teljesen beoltott lakosság aránya 4,1 százalék Magyarországon, ami a negyedik legmagasabb érték az EU-ban.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések kedvezőtlen hatással vannak az országok gazdasági teljesítményére. A járvány hatása már 2020 első negyedévében érezhető volt, de a válság kiterjedtségének mértéke igazán a második negyedéves adatokon volt tetten érhető. A járvány második hullámával szemben a magyar gazdaság ellenállónak bizonyult, így 2020-ban összességében 5,1 százalékkal csökkent a magyar GDP az előző évhez képest, ami alacsonyabb az európai uniós országok súlyozott átlagánál (–6,3 százalék), de enyhén kedvezőtlenebb a többi visegrádi ország átlagánál (–4,5 százalék) (4. ábra).

A foglalkoztatottak száma Magyarországon kisebb mértékben esett vissza az uniós és a régiós szintnél, míg a munkanélküliségi ráta az elmúlt hónapok enyhe növekedése ellenére még mindig a 7. legalacsonyabb a tagországok között. 2020 harmadik negyedévében 0,8 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma hazánkban az előző év azonos időszakához képest, ami 1,5 százalékpontos javulás az előző negyedévhez képest. A foglalkoztatottak számának hazai csökkenése alacsonyabb a régiós (–1,4 százalék) és az uniós (–1,6 százalék) átlagnál, és jelenleg a 10. legkedvezőbb az Európai Unióban. Magyarország munkanélküliségi rátája 2021. januárjában 5,0 százalékra emelkedett a novemberi 4,1 százalékról, ám még így is a 7. legalacsonyabb értéknek számít az Európai Unióban.

Az államháztartási hiány mértéke uniós és régiós összehasonlításban átlagos lehet Magyarországon 2020-ban. A járványhelyzet számos csatornán keresztül gyakorolt hatást az egyes országok pénzügyi egyensúlyi mutatóira. A védekezéshez kapcsolódó egészségügyi kiadások, a gazdaságélénkítő csomagok kiterjedtsége, illetve a gazdasági teljesítmény szektoronként eltérő mértékű visszaesése egyaránt jelentősen befolyásolta az államháztartási hiány (5. ábra) és a folyó fizetési mérleg alakulását. Az államháztartási hiány jelentős növekedése általános jelenség volt 2020-ban: az Európai Unió országainak államháztartási hiánya 7,5 százalékos átlagos szinten alakult 2020-ban, miközben egyes országok esetében ez a mutató akár a 12 százalék körül is alakulhatott. A járvány következtében végbemenő gazdasági átrendeződés számottevő mértékben átalakította az egyes országok fizetési mérlegét is. Az MNB előzetes pénzügyi számla eredménye alapján Magyarország folyó fizetési mérlegének egyenlege többletet mutatott 2020-ban és GDP-arányosan 0,1 százalékon alakult. A magyar érték elmarad a többi visegrádi ország 0,7 százalékos és az uniós országok átlagos 0,9 százalékos többletétől.

A lakossági és a vállalati hitelállomány növekedési üteméből képzett kompozit mutatóban Magyarország továbbra is az első helyen áll az európai uniós országok között (6. ábra). A lakossági hitelállomány 13,4 százalékkal bővült 2021 januárjában az előző év azonos időszakához képest, ami a legdinamikusabb emelkedés az uniós országok között, míg a vállalati hitelállomány növekedése (8,2 százalék) az 5. legnagyobb volt az Európai Unióban 2021. januárjában. A hitelállomány bővülése tranzakciós alapon kerül elszámolásra, a mutató így csak a hitelfolyósítások és a törlesztések hatását veszi figyelembe. A kedvező hazai folyamatokban jelentős szerepet játszik a kiterjedt hazai hitelmoratórium, illetve a gazdasági növekedésbe vetett bizalom érdekében bevezetett további kormányzati és jegybanki intézkedések.

Összefoglalóan elmondható, hogy Magyarország teljesítménye továbbra is átlagon felüli a Járványkezelési Versenyképességi Mutató alapján. A pandémia harmadik hulláma már elkezdte éreztetni a hatását az egészségügyi és a munkaerő-piaci mutatókon, ugyanakkor az oltási program kiterjedtsége bizakodásra ad okot. A következő hónapok legfontosabb kihívása a járványgörbe ismételt laposítása és a lakosság minél nagyobb arányának beoltása lesz a koronavírus elleni vakcinákkal. Hosszú távon csak a nyájimmunitás elérése jelent megoldást a járvány kihívásaira, így e cél teljesítése alapfeltétele a mindennapi élet és a gazdaság helyreállításának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×