eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án. Finnország partvidékénél 2018 szeptemberében kezdődött meg az Oroszországot Németországgal összekötő földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. Az Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amelynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek vezetéke az oroszországi Viborgból indul és a németországi Greifswald mellett fekvő Lubminnál éri el a német partot. A gázvezetékből már 600 kilométert, a teljes hossznak mintegy a felét már lefektették.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ezért lesz Magyarország a közép-európai gázelosztás kulcsszereplője

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában ennek okait is felsorolta, ám az orosz gázfüggőség enyhülésére szerinte még várni kell. A magas olajárakra viszont nem.

Kulcsszerepe lesz Magyarországnak a közép-európai gázelosztásban – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Hogy ezt a hazánkon keresztülhaladó gázvezetékek mennyisége vagy más teszi lehetővé, arról azt mondta, több okból is így véli.

"Földrajzilag nagyon jó helyen vagyunk, egy olyan központi helyen, ahol tényleg minden gázvezeték átmegy. Jók is az adottságaink, könnyű itt vezetéket átvinni, sík vidékről beszélünk, és komoly tárolókapacitásunk is van ezt bővíteni, hiszen nagyon sok kimerült gázbányával rendelkezik Magyarország; illetve uniós ország vagyunk uniós szabályozással, egy versenypiacon. Ez mind-mind arra predesztinál, hogy a régióban kulcsszerepünk legyen a gázellátásban, gázelosztásban, gázversenyben" – sorolta Pletser Tamás.

Arról is beszélt, hogy a hazai gázellátásban milyen az orosz gáz aránya, és hogyan változott ez az elmúlt években.

"Molekulaszinten azért továbbra is majdnem 100 százalékról beszélhetünk,

viszont ez az arány várhatóan csökkenni fog, több irányból is érkezhet majd új földgáz. Egyrészt Magyarországnak már most megvannak a kapcsolatai a nyugattal a vezetékeken keresztül, másrészt nem rég, idén januárban indult el a krki LNG-terminál, amely cseppfolyós földgázt hozhat Magyarországra. Az elmúlt 12 hónapban nyílt meg Románia felé egy interkonnektor, amely lehetővé teszi, hogy keleti szomszédunk gázvagyonának egy része eljusson Magyarországra, illetve voltak olyan tárgyalások, amelyek alapján az is elképzelhető, hogy azeri földgáz érkezzen erre, így állhat az ország gázellátása több lábra."

Ez pedig – mint aláhúzta – a magyar fogyasztónak mindig a legkedvezőbb árú, legjobb gázt biztosíthatja.

A műsorban beszélt az olajár alakulásáról is. Mint ismert, az optimizmus november közepe óta jellemző a piacokra, ami feljebb hajtja az árat, az év eleje óta is jelentősen drágult az olaj – február közepére több mint 20 százalékkal a Brent és a WTI egyaránt.

Olajár

"Érdemes megkülönböztetni a keresleti és a kínálati oldali hatásokat.

Az emelkedés elsősorban keresleti okokból következett be, október végétől indult el,

ekkor jöttek olyan hírek, hogy a Pfizer és a Moderna olyan vakcinákkal jön el, amely hatékony és használható a koronavírus-járványban. Ezek a hírek mozgatták meg a befektetők fantáziáját, és indítottak el egy olyan spekulációt a piacon, hogy majd vissza fog állni a kereslet a járványt megelőző szintre, akár 2021 második felében, ez pedig magasabb olajfogyasztást hoz magával, ezért sokan fektettek olajba."

A kínálati oldalon is "nagyon fontos változásról" beszélt.

"Az OPEC a korábbi történelmi tapasztalatokkal ellentétben igen fegyelmezett volt, és amit megígért a piacnak, az OPEC-tagállamok betartották. Komoly kínálatcsökkentést indítottak be Oroszországgal együtt."

A tavalyi 40 dolláros kőolajárhoz képest most a Brent-kőolajár esetében 64-65 dollárnál tartunk, az optimizmus pedig tavaly november óta "gyakorlatilag töretlen", a jelenlegi előrejelzések már az év végi 70-80 dolláros hordónkénti árról szólnak az elemző szerint, ennél magasabbról azért nem, mert már visszavetné a kereslet növekedését.

Az amerikai palaolaj-termelésben Pletser Tamás szerint nem lesz idén növekedés, de 2022-re már nagyon eltérő jóslatokat lát a piacon.

A teljes műsor itt hallgatható meg:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×