eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 4. vasárnap Bulcsú
Eladók egy cipőüzletben a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A járvány hatásai mellett a gyengülő forint miatt is kritikus helyzetbe kerültek a plázák boltosai

A Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének szóvivője azt mondta az InfoRádiónak, hogy tavaly az utolsó negyedévben már semmilyen bérletidíj-kedvezményt nem kaptak, a forgalom pedig több helyen is hetven százalékkal kisebb volt, mint a korábbi évek azonos időszakában. A bérbeadók részéről van, ahol idén további engedményeket adnak.

Csordás Norbert elmondta, hogy tavaly tavasszal és nyáron sikerült a bevásárlóközpontokkal közösen úgy orvosolni a helyzetet, hogy ne zárjanak be a boltok és meg tudják az üzletek vásárolni az őszre, télre szükséges árukészletet, de az év utolsó negyedévére több helyen semmilyen kedvezményt nem tudtak elérni. Márpedig ahogy szeptembertől a kormány magasabb esetszámokról számolt be, elkezdett visszaesni a plázákba járók száma, ezzel pedig a forgalom is. 40–70 százalékos visszaeséssel szembesültek egyesületük tagjai, ez tetemes kiesést jelent, főleg mert ekkor termelték volna meg a bevételük jelentős részét.

A szóvivő beszámolója szerint a segítséget megtagadó bevásárlóközpontoktól azt a választ kapták, hogy tavasszal, és némely helyeken a nyáron is segítettek, ám ezzel kimerült az erre fordítható költségvetésük, több segítséget nem tudnak, nem hajlandók adni 2020-ra.

A bérleti díjakat és az üzemeltetési költségeket euró alapon határozzák meg a plázákban, ennek következtében az elmúlt másfél évben tizenöt százalékkal nőttek a bérleti díjak csak a forint gyengülése miatt. Erre sem érkezett kompenzáció - ecsetelte a bérlők nehéz helyzetét.

Csordás Norbert a fentiek ellenére is bízik benne, hogy a tavaly tavaszihoz hasonló mértékben fogják a bevásárlóközpontok segíteni a cégeket. Ez különösen a legnagyobb bevételkiesést elkönyvelő divatáruszektornak lenne fontos a kereskedelemben; a szolgáltatást is vizsgálva a turizmus, a szálloda- és a vendéglátóipar után a divatáru következik ebben a rangsorban a dobogó harmadik fokán.

A Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete által a teljesség igénye nélkül, országszerte harminc pláza körében végzett piackutatás azt hozta ki, hogy kilencven üzletet zártak be március óta.

Most ütött be a járvány hatása

A november közepén bevezetett korlátozások óta érződik nagyon a vírus okozta negatív hatás – mondta az InfoRádióban Madler Attila, a Pólus centert, Camponát, Europeumot, és City Center üzemeltető CPI Hungary vagyonkezelési igazgatója.

Súlyos a helyzet,

mert sok kereskedő általában november-decemberben realizálja az éves forgalmának több mint 50 százalékát, ám a tavalyi adventi időszak nagyon gyenge volt, a bérlőktől 40-50 százalékos forgalomcsökkenést hallottak vissza.

Kiemelte: náluk volt az év végi időszakra is kedvezmény, forgalomarányosan szabták a bérlőkre a lehetőségeket, de egyes üzemeltetők valóban azon az állásponton vannak, hogy a járvány nem tekinthető vis maior esetnek, és ennek megfelelően nem adnak kedvezményt. Ám olyanok is vannak, amelyek szinte teljes bérletidíj- és üzemeltetésidíj-mentességet adtak – reagált a Csordás Norbert által elmondottakra Madler Attila.

Az euróban való elszámolás megváltoztatását csak időlegesen tudják elképzelni, például hogy olyan fix kedvezményt kapjon a bérlő, amiben az árfolyamhatást is figyelembe veszik. Ám hosszú távon marad a devizaelszámolás, mert a bevásárlóközpontokat euró alapú hitelekből finanszírozták, és ha forintosítanák a bérleti díjakat, akkor azzal a bérbeadó vállalná az árfolyamingadozásból eredő kockázatokat.

Január óta tárgyalnak

Amikor a kereskedők nagyjából január közepén lezárták az adventi időszak elszámolását, elkezdődtek a tárgyalások az idei évre vonatkozó bérleti díjakról. A második hullámmal kapcsolatos egyeztetésekkel kapcsolatban Madler Attila közölte: az elsőhöz hasonlóan kompromisszumos megállapodásra törekszenek, és az év elejétől egy százalékos értékben a tavaly tavaszinál valamivel alacsonyabb, de időtartamában valamivel hosszabb – a húsvéti időszakig tartó – kedvezményt javasolnak a kereskedőknek.

Választ várnak

A Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete javaslatcsomagot készített a helyzet kezelésére. Ebben a következőket kérték a kormánytól (január 1-jétől szerették volna):

  • az áfa 15 százalékkal csökkentése
  • pályázat útján folyósított bértámogatási rendszer kiépítése
  • ötvenszázalékos bérletidíj-csökkentés szeptemberig visszamenőleg a bevásárlóközpontokban
  • két évig hatályos bérletedíj-emelési moratórium
  • felmondási moratórium a veszélyhelyzet lejárta utáni két hónapig

Két minisztériumhoz is beadták a javaslatcsomagot, de – még – nem kaptak rá választ.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×