eur:
393.01
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Vámos György: ha nincs bevásárlókocsi, nincs tömeg

Az üzletek saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy korlátozzák-e a vásárlók számát a zsúfoltság elkerülése érdekében. Ezt úgy is megtehetik, hogy csökkentik a bevásárlókocsik számát, kocsi nélkül viszont nem lehet bemenni az eladótérbe – mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A járvány elleni védekezést valamennyi kereskedelmi egységben be kell tartani – az Országos Kereskedelmi Szövetség arra kéri a vásárlókat, hogy mindenki hordjon orrot és szájat eltakaró maszkot az üzletekben, és senki ne halassza az utolsó pillanatra a vásárlást, mert az üzletek legkésőbb 19 órakor, december 24-én pedig 14 órákor bezárnak – mondta az InfoRádióban az OKSZ főtitkára.

Vámos György azt nem kívánta kommentálni, hogy a szakszervezetek azt kérték, december 24-én egyáltalán ne legyenek nyitva az üzletek, azt viszont megerősítette: ha valahol úgy ítélik meg, hogy zsúfoltság van, és emiatt nem garantálható a távolságtartás, akkor van lehetőség arra, hogy korlátozzák a beengedett vásárlók számát.

"Ennek egyszerű módja, hogy annyi bevásárlókosarat vagy -kocsit helyeznek ki, amennyi vásárlószám elviselhető. Ez csak egy példa, üzlettípusonként lehet ezt eltérően szabályozni" – mondta Vámos György, és kiemelte: erről a kereskedelmi egységek saját hatáskörben, az üzletvezető vagy a tulajdonos iránymutatása alapján dönthetnek.

"A jogszabályi előírásokon túl lehet olyan lépéseket hozni, amelyet a járvány elleni védekezést segítik. lehet, hogy az üzletek előtt lesz egy kis várakozás, de ez még mindig jobb, mint ha egy veszélyes tömeg alakul ki" – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Tudomása szerint

már most is vannak olyan kisebb boltok, ahol korlátozták, hogy hányan mehetnek be az üzletbe,

az erről szóló tájékoztatás pedig már hetek óta kint van az ajtón. De az is lehet, hogy a nagyobb hipermarketekben is élnek ezzel a lehetőséggel, úgy, hogy észre sem veszik a vásárlók.

Vámos György a járvány elleni védekezés eszközei között azt is kiemelte: a kereskedőknek be kell tartaniuk a 65 év felettiekre vonatkozó vásárlási sávokat is, ezt pedig érdemes az időseknek kihasználni, vagyis célszerű saját biztonságuk érdekében csak ekkor felkeresni az üzleteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×