eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Koronavírus-válság a munkaerőpiacon: a budapesti diplomások a legvédettebbek

Csaknem 130 ezren vesztették el az állásukat az év eleje óta, de most sem mindegy, hogy ki hol dolgozik, és milyen az iskolai végzettsége.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági válság a képzetlenebbeket sújtotta arányaiban a legdrasztikusabban, közülük is azokat, akik olyan szegényebb megyékben élnek, ahol egyébként is nagyobb probléma a munkanélküliség. Az abszolút számokat nézve viszont a diplomásokat kevésbé, rajtuk kívül viszont minden csoportot keményen megütött a válság, tízezrével váltak munkanélkülivé az emberek szakmával vagy érettségivel a zsebükben is.

A 24.hu azt nézte meg, hogy a munkaerőpiac válság miatti zsugorodása kiket érintett leginkább. Csak márciusról áprilisra közel 50 ezren jelentkeztek be a munkaügyi központokban, az év eleje óta pedig 129 700-an jelezték, hogy elveszítették a munkájukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. A legfontosabb megállapítások:

  • Minden 35. ember lett munkanélküli, aki korábban foglalkoztatott volt.
  • Az alacsonyabb munkanélküliséggel büszkélkedő megyék sem mutatkoztak válságállóbbnak, mint a rosszabb gazdasági helyzetű régiók, bár a szegényebb megyékben nagyobb eséllyel veszítette el valaki az állását, mint a gazdagabbakban.
  • A leginkább ütésálló a főváros volt, csak minden 54. budapesti foglalkoztatott regisztrált az év eleje óta munkanélküliként, miközben Hajdú-Biharban minden 23., Zalában pedig minden 24. dolgozó elveszítette a munkáját 2020 első felében.
  • Közel 2,5 millió férfi foglalkoztatott van az országban, 400 ezerrel kevesebb a nő, mégis hétezerrel több nő veszítette el az idén az állását, mint ahány férfi. Országosan minden 41. férfi foglalkoztatott, és minden 31. dolgozó nő vált munkanélkülivé január óta.
  • A képzetlen, komolyabb szakképzést nem igénylő munkakörökben dolgozók váltak a legvalószínűbben munkanélkülivé. A 8 általánost befejezők közül országosan minden tizedik foglalkoztatott lett munkanélküli, de Hevesben például minden hatodik.
  • A felsőfokú végzettségű foglalkoztatottak közül országosan mindössze minden 121. lett munkanélküli.
  • A válság idején tehát budapesti diplomás foglalkoztatottnak volt a legjobb lenni: közülük csak minden 159. lett munkanélküli.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×