eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Várhatóan most fog felpörögni az állami bértámogatás igénylése

Gyorsan léptek a cégek, és a kezdeti, bonyolultabb eljárás ellenére is több mint kétszáz cég már beadta a pályázatát, 130 pedig a kutatói után kért támogatást.

Eddig több mint kétszáz vállalkozás igényelte munkavállalóinak jelentős része után az április közepétől elérhető állami bértámogatást. A kutatás-fejlesztés (K+F) területén dolgozók után külön erre a területre szabott bértámogatást pedig több mint 130 cég vette igénybe – írta a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet arra is, hogy a következő napokban felgyorsulhat az igénylés, miután szerdán megjelent végre a munka.hu oldalon a korábbinál jóval egyszerűbb, egyoldalas új igénylő űrlap. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a módosításokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, ugyanakkor az ügyintézési határidő a rendelet hatálybalépésének napjával újrakezdődik. A munkaszerződések automatikusan módosulnak.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke úgy tudja, hogy, az igénylő cégek legtöbbje hazai kis- és középvállalkozás. Kiemelte: a tapasztalatok szerint sok cég annak ellenére is az adminisztrációtól tart, hogy az nem bonyolult. Bízik abban, hogy minél több vállalkozás él a lehetőséggel.

Szintén szerdától lépett életbe több, a bértámogatást érintő módosítás, többek között az, amely szerint a kieső munkaidő ezentúl 15–75 százalékig terjedhet, azaz a részmunkaidő akár napi két óra is lehet nyolcórás eredeti munkaidő esetén. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem éri el, az egyéni fejlesztési idő alkalmazása csupán ajánlás.

A módosítás értelmében azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje ötven százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár százezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek. Akinél nem lépi át a munkaidő csökkentése az ötven százalékot, azoknál a támogatási összeg továbbra is legfeljebb 75 ezer forint marad. A támogatás igényelhető a táv- és otthoni munkavégzéshez, a munkaidőkeretben foglalkoztatottak, illetve a kölcsönzött munkaerő esetében is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×