INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

koronavírus

bértámogatás

kurzarbeit

válság

gazdasági mentőcsomag

Várhatóan most fog felpörögni az állami bértámogatás igénylése

Várhatóan most fog felpörögni az állami bértámogatás igénylése

Infostart

Gyorsan léptek a cégek, és a kezdeti, bonyolultabb eljárás ellenére is több mint kétszáz cég már beadta a pályázatát, 130 pedig a kutatói után kért támogatást.

Eddig több mint kétszáz vállalkozás igényelte munkavállalóinak jelentős része után az április közepétől elérhető állami bértámogatást. A kutatás-fejlesztés (K+F) területén dolgozók után külön erre a területre szabott bértámogatást pedig több mint 130 cég vette igénybe – írta a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet arra is, hogy a következő napokban felgyorsulhat az igénylés, miután szerdán megjelent végre a munka.hu oldalon a korábbinál jóval egyszerűbb, egyoldalas új igénylő űrlap. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a módosításokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, ugyanakkor az ügyintézési határidő a rendelet hatálybalépésének napjával újrakezdődik. A munkaszerződések automatikusan módosulnak.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke úgy tudja, hogy, az igénylő cégek legtöbbje hazai kis- és középvállalkozás. Kiemelte: a tapasztalatok szerint sok cég annak ellenére is az adminisztrációtól tart, hogy az nem bonyolult. Bízik abban, hogy minél több vállalkozás él a lehetőséggel.

Szintén szerdától lépett életbe több, a bértámogatást érintő módosítás, többek között az, amely szerint a kieső munkaidő ezentúl 15–75 százalékig terjedhet, azaz a részmunkaidő akár napi két óra is lehet nyolcórás eredeti munkaidő esetén. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem éri el, az egyéni fejlesztési idő alkalmazása csupán ajánlás.

A módosítás értelmében azok a munkavállalók, akiknek a részmunkaideje ötven százalék alá csökken, havonta és egyénenként akár százezer forintot meghaladó támogatásban is részesülhetnek. Akinél nem lépi át a munkaidő csökkentése az ötven százalékot, azoknál a támogatási összeg továbbra is legfeljebb 75 ezer forint marad. A támogatás igényelhető a táv- és otthoni munkavégzéshez, a munkaidőkeretben foglalkoztatottak, illetve a kölcsönzött munkaerő esetében is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018