eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
A védőmaszkok kötelező használatára figyelmeztető táblák az autóipari alkatrészeket gyártó Eissmann Automotive Hungária Kft. gyárában Nyíregyházán 2020. március 27-én. A gyárban a folyamatos fertőtlenítés mellett több intézkedést is hoztak, a műszakváltásnál nem találkoznak egymással a dolgozók, növelték a vidékieket szállító saját autóbuszaik járatsűrűségét, a gyárba belépők testhőmérsékletét megmérik és minden dolgozónak szájmaszkot kell viselnie.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Elemző: komoly fegyvert kínál a kormány a munkanélküliség elleni harchoz

Három hónapra 70 százalékban átvállalja a béreket a kormány a rövidített munkaidőben dolgozóknál, a mérnökök és a kutatás-fejlesztésben dolgozók pedig 40 százalékos bérkiegészítést kapnak – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Számos adózást érintő adminisztrációs egyszerűsítés mellett ezzel az intézkedéssel a kormány hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar vállalatok meg tudják tartani dolgozóikat a koronavírus-járvány okozta krízisben is – mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Bár összegszerűen 9200 milliárd forintról lehet beszélni, de az valójában, amit jelen pillanatban mindenki elemezget, hogy mennyi is lehet a gazdaságvédelmi programnak a súlya, az ennek tulajdonképpen csak mintegy hetede – fogalmazott az InfoRádiónak nyilatkozó Madár István makrogazdasági elemző. Ugyanis arról van szó – tette hozzá a szakember –, hogy egyfelől, míg a 9200 milliárd egy része még nem is ismert, addig több mint felét a már ismert hitelmoratórium, illetve a most bejelentett kamat- és garanciatámogatott hiteleknek a megjelenése teszi ki. Ezek pedig nem költségvetési tételek. Amik a magyar állami költségvetést érintik, az körülbelül 500 milliárd forintos keretösszegben egészségügyi kiadások, s ezeknek a fedezete az országvédelmi alap, illetve a hétvégén megismert banki- és kiskereskedelmi különadók lesznek.

Ezeken túlmenően van a gazdaságvédelmi alap, ami 1300-1400 milliárd forint, a Magyar Közlöny beszámolója szerint 1346 milliárd, amiből 923 milliárdot tesznek ki a gazdaságvédelmi programok.

„Vagyis, amikor mindenki azt várja, hogy milyen intézkedéseket vezet be a kormány, akkor erről a 923 milliárd forintról beszélünk, és ennek az intézkedéssorozatnak a költségvetési és gazdasági hatásairól” – fogalmazott a Portfolio munkatársa.

„Kurzarbeit”

Madár István véleménye szerint a vállalati szektor leginkább azokat a kormányzati lépéseket várhatta, amelyek révén képes megtartani a munkavállalóit. Hiába a nehéz helyzet, amikor se kereslete, esetenként pedig termelési lehetősége sincsen, mégsem szeretné, hogy a remélhetően nem túl hosszú vírusos időszak alatt elbocsátásokra kényszerüljön. Bár már több tízezer fős munkanélküliség tapasztalható, számos olyan cég lehet, amely számára nagyon fontos lenne, hogy támogassa az állam – tette hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig épp ezzel kapcsolatban pontosított a keddi napon: azoknak a vállalatoknak, amelyek jelentős árbevételcsökkenést szenvednek el az idén, a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalóik bérének a 70 százalékát az állam átvállalja.

Vagyis ez egy elég lényeges bércsökkentő lépés a vállalatok számára, reményt adva arra, hogy visszafogják a kirúgásokat,

valamint, hogy a járványt egy óriási megugró munkanélküliség nélkül zárja le Magyarország – emelte ki a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Tehát egy nagyon fontos költségelemet tud a vállalat olyan mértéken mérsékelni, amely talán elviselhető lehet a számára a válság során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×