INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

koronavírus

recesszió

ipar

visszaesés

Kémények az esztergomi Suzuki-gyárban 2020. március 18-án. A Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig leállítja az esztergomi gyártást. A tervezett leállás 3200 dolgozót érint.

Madár István: hatalmas sokkot jelent a járvány a magyar iparnak

InfoRádió

Történelmi mélypontra esett vissza Magyarországon márciusban a feldolgozóipari beszerzési menedzser-index, a magyar konjunktúra-mutató még a 2008-as válság alatt is magasabb volt a mostani 29,1 pontnál. Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője kiábrándítónak nevezte a frissen megjelent adatokat.

Az eurózónai feldolgozóipari beszerzési menedzser index előzetes adata már korábban napvilágot látott, de mivel ott inkább a szolgáltatószektor bizalma tűnt el a tapasztalatok és a felmérések tanúsága szerint, annak a bizalmi indexnek az esése nem volt annyira tragikus. Ehhez képest a magyar adat esése példátlan és történelmi mértékű volt - fogalmazott Madár István.

A feldolgozóipari BMI a leginkább követett konjuktúra mutató, ami alapvetően vállalatvezetők beszámolóin alapul, ezt gyúrja indexszé. Alapvetően azt méri, hogy a cégvezetők mekkora része pesszimista a termeléssel, a megrendeléssel és alapvetően az üzletmenettel kapcsolatban. Ez a mutató 50 pont felett gazdasági, feldolgozóipari növekedést, ez alatt pedig esést mutat. Az ingadozása nem szokott jelentős lenni, általában 55 körüli számokat kell elképzelni. 2008-ban a válság idején egy rövid időre 40 pont alá is benézett az index, 38 pont körül volt.

"Ehhez kell hasonlítani azt, hogy a friss BMI 30 pont alá esett"

- helyezte kontextusba az adatot az elemző. Szavai szerint egészen drámai az a hangulatromlás, amit az index mutat a feldolgozóiparban.

Madár István szerint bár óvatosan kell bánni azzal, hogy a magyar feldolgozóipari BMI alapján vonjuk le következtetéseket a gazdasági növekedés várható alakulásával kapcsolatban, mivel egy-egy nagyobb cég rendelésállományának változása is megmozgatja azt, azonban a mostani adat alapján

egyértelműen kijelenthető, hogy a feldolgozóipar Magyarországon nagymértékben leállt.

A szektor közel egyharmadát adó járműgyártás már gyakorlatilag nem működik: áll a három nagy gyárunk és több beszállító mellett számos kisebb üzem is így döntött. "Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy óriási ipari visszaesés vár az országra már az első negyedév végén is, de a második negyedévben is bizonyára "- tette hozzá az elemző. Szerinte

már csak a leállás időtartama kérdéses, mert minél tovább tart, annál mélyebb lesz a teljes magyar gazdaságot érő recesszió az idén.

Most olyan óriási volt a romlás, hogy innen akár javulás is elképzelhető, bár valószínűbb, hogy a vállalatvezetők továbbra is nagyon rossz kilátásokról fognak beszámolni, és nem fog gyorsan visszapattanni a mutató - mondta Madár István azzal kapcsolatban, hogyan alakulhat a BMI a közeljövőben. A koronavírussal kapcsolatos korlátozások, amelyek a vállalatok működését megnehezítik, vagy ellehetetlenítik továbbra is élnek, és rövid távon nincs is kilátásban a feloldásuk - tette hozzá az elemző. A BMI alapvetően hangulat-index, és várhatóan az árpilisi is alacsony lesz, de ennél szomorúbb, hogy a márciusi után várhatóan az áprilisi ipari termelési statisztika is rossz lesz a sok leállás miatt.

"Ilyen szempontból a magyar gazdaság kilátásai elég lendületesen romlanak "

- tette hozzá Madár István.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

BMI Index történelmi mélyponton
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018