eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma
Liljana Pavlova, az Európai Beruházási Bank (EBB) bolgár alelnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter hitelszerződést ír alá Budapesten, a minisztériumban 2020. január 23-án. A szerződés értelmében az EBB 50 milliárd forint (150 millió euró) hitelt nyújt Magyarországnak az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, megújítására.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Új iskolák is épülhetnek a hitelből

Az Európai Beruházási Bank (EBB, angolul EIB) 50 milliárd forint (150 millió euró) hitelt nyújt Magyarországnak az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, megújítására - jelentette be Varga Mihály a hitelszerződés aláírását követően.

Jelentős projektről van szó, amely a pénzügyminiszter elmondása szerint új iskolák, iskolai sportlétesítmények megépítését, a meglévők korszerűsítését célozza. A szerződéssel 8 új iskola épül, 16 iskola kibővül, 20 intézményben tornacsarnok létesül, 26 tanmedence jön létre, 17 új kézilabda csarnok valósul meg.

Varga Mihály felidézte: 2016 júniusban 15 milliárd forintos keretösszeggel írták alá az első hitelszerződést az EBB-vel, a források országosan 19 iskola tanteremfejlesztéséhez, 27 tanuszoda, 26 tanterem építéséhez, valamint 63 óvoda felújításához járultak hozzá. Mindezeken túl 160 sportinfrastruktúra fejlesztést is finanszíroztak, sportpályák, termek, öltözők felújítása valósult meg. Ennek a folytatására került most sor. Az EBB-vel kötött szerződés erősíti az egyre kedvezőbb nemzetközi megítélést is a magyar gazdaságpolitikáról - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az országot minden hitelminősítő befektetési kategóriába sorolta, 2016-ban és tavaly is további felminősítések következtek, ami csökkentette az adósságfinanszírozást. Egyre pozitívabb a magyar gazdaság és a magyar emberek teljesítményének külföldi megítélése - húzta alá. A magyar gazdaság 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt és 2019-ben is 5 százalék körüli növekedés valósult meg az előzetes adatok szerint, ezzel az első háromban van az európai országok között. A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményre képes, így lesz ez idén is, a növekedés szerkezete kedvező.

  • Az országban már 1990 óta helyez ki hiteleket az EBB, elősegítve az ország felzárkózását, amely 2004 májusa óta részvényese a banknak.
  • A bank nem profitorientált szervezetként kedvező feltételekkel tud hitelt nyújtani, hosszú lejárattal, alacsony kamatozással, a források felhasználása pedig a pénzügyminiszter szerint a gazdaság versenyképességének növekedéséhez járul hozzá, az adósságszerkezet javításához.

Lilyana Pavlova, az EBB bolgár alelnöke arról beszélt, hogy a megállapodás a jövőnek szól, a gyermekeknek, azzal a magyar oktatási rendszert fejlesztik. Az együttműködésük Magyarországgal és a pénzügyi tárcával kiváló,

9,4 milliárd euróra rúgott az eddigi EBB-hitelek értéke 2019 végéig.

Tavaly több mint 700 millió euró összértékű megállapodást írtak alá Magyarországgal. A magyar oktatási rendszerbe eddig 911 millió eurót fektettek, ez a bank oktatási terület iránti elkötelezettségét mutatja. A program összhangban van a bank prioritásaival - mondta.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×