INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

bank

elbocsátás

leépítés

gazdaság

Több tízezres leépítés a bankoknál

Több tízezres leépítés a bankoknál

Infostart

Csak március óta mintegy 30 ezer főt érintő létszámcsökkentést jelentettek be - és még csak most jön a következő hullám.

A nagybankok nagy arányú leépítésekre készülnek, miután az ismét csökkenésnek indult kamatok és a gyenge kereskedési bevételek miatt romlanak kilátásaik, s eközben egyre több munkát lehet automatizálni.

A nagy globális befektetési bankok idén április óta mintegy 30 ezer állás tervezett megszüntetését jelentették be - írta a napi.hu a Financial Times összefoglalója alapján. A nagy elbocsátók között olyan ismert pénzintézetek szerepelnek, mint a HSBC, a Barclays, a Société Générale, a Citigroup és a Deutsche Bank. A leépítések zöme az európai érdekeltségeket érinti, s ezek közül is a messze legnagyobb számú elbocsátásokra a nehéz helyzetben lévő Deutsche Bank szánta el magát.

A lap szerint a költségcsökkenési hullám egyik oka, hogy a bankok menedzsmentjei egyre nagyobb nyomással szembesülnek a befektetők részéről azért, hogy csökkentsék költségeiket és próbálják meg fenntartani a nyereségszintet. Ez pedig egyre nehezebbé kezd válni, amióta tavaly novemberben elkezdtek csökkenni a hosszabb lejáratú hozamok az Egyesült Államokban.

Emellett egyre nagyobb az olyan hitelek aránya a pénzintézeteknél, amelyek negatív kamatot fizetnek.

A bankok nyereségkilátásai jelentősen szűkültek, nehéz befektetési bankként igazán jelentős nyereséget termelni egy olyan környezetben, ahol a kamatok nullán, vagy az alatt állnak - mondta a lapnak Andrew Lowe, a Berenberg banki elemzője.

További nehézséget jelent a kereskedés automatizálása, a passzív befektetési stratégiák térnyerése és az, hogy a forgalom egyre inkább a nagy szereplők kezében összpontosul mind olyan folyamatok, amik nehezítik a helyzetet.

Eközben a kereskedésért felszámított jutalékok terén is öldöklő harc tombol.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018