eur:
393.16
usd:
367.89
bux:
66057.11
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Rossz hírek az e heti gazdasági információk előtt

Bezuhant a müncheni ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatindexe. Ez akár borús előjelnek is tekinthető az e hétre várható három, Magyarországgal kapcsolatos fontos gazdasági adat előtt.

Romlott a müncheni ifo gazdaságkutató intézet világgazdasági hangulatindexe a harmadik negyedévre vonatkozóan a hétfőn a World Economic Survey (WES) felmérés eredménye alapján.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) világgazdasági hangulatindexe és annak mindkét összetevője, az aktuális helyzet és a kilátások megítélése is romlott a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. Az ifo 116 ország 1173 gazdasági szakértője bevonásával készítette el legfrissebb WES felmérését.

A felmérés alapján a világgazdasági hangulatindex mínusz 10,1 pontra csökkent a harmadik negyedévre vonatkozóan az előző negyedévi mínusz 2,4 pontról.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató mínusz 5,4 pontra csökkent plusz 1,4 pontról. A kilátások megítélésének mutatószáma pedig mínusz 14,7 pontra csökkent mínusz 6,1 pontról.

Regionális bontásban az összesített hangulatindex minden földrajzi régióban romlott. A fejlett országokban, valamint az ázsiai fejlett és fejlődő térségekben mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése romlott. Ezzel szemben Latin-Amerikában, a szovjet utódállamokban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában csak az aktuális helyzet megítélése romlott, a kilátások indexe javult.

Az ifo szakértői a felmérés alapján a világgazdasági aktivitás jelentős romlására számítanak. A felmérésbe bevont szakértők visszaesést várnak mind a lakossági fogyasztásban, mind a vállalati beruházásokban, valamint a rövid és hosszú lejáratú kamatok csökkenésére számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Szerdán megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2023. évre vonatkozó pénzügyi eredményeit, amelyekről itt számoltunk be. A társaság közgyűlése megszavazta, hogy az MBH Bank kockázatkezelési vezérigazgató-helyettese, Bakonyi András bekerüljön az MBH Jelzálogbank felügyelőbizottságának tagjai közé, valamint döntött a teljes adózott eredmény eredménytartalékba helyezéséről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×