eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Pénzügykutató: megtörik a növekedés lendülete

Idén várhatóan megtörik a magyar gazdaság lendülete, a növekedés dinamikája pedig 3,7 százalékra csökkenhet a Pénzügykutató Zrt. prognózisa szerint. Az elemzés megállapítja, hogy mérséklődik a külső konjunktúra és emellett a növekvő feszültségek is fékezik a világgazdaságot.

A Pénzügykutató Zrt. legfrissebb prognózisa szerint tavaly ugyan rekordmértékben, 4,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság, idén megtörik a lendület, várhatóan 3,7 százalékkal nő a GDP - mondta Várhegyi Éva, a cég tudományos tanácsadója.

Elmondta: ennek egyik fő oka, hogy lanyhul a külső konjunktúra, a világgazdaságban nőnek a feszültségek, a magyar gazdaság exportpiacának 80 százalékát adó Európa is jelentős nehézségekkel küszködik, az eurózóna legerősebb gazdaságának, a németnek a növekedési üteme várhatóan 1 százalék közelében lesz.

Várhegyi Éva jelezte: idén az infláció éves átlagban 3,2 százalék lesz, a pénzromlás az év végén 3,3 százalékot érhet el.

A forint/euró árfolyam 2018-ban éves átlagban 318 forint lesz

- tette hozzá.

Várhegyi Éva elmondta: a gazdaság belső hajtóerői is gyengülnek, bár a kormány az uniós és az önkormányzati választások évében is igyekszik élénkíteni a keresletet, de erre korlátozottan lesznek lehetőségei. A harmadik éve erősödő bérigényeket egyre nehezebb ellensúlyozni a költségvetésben, hatásuk még az inflációs célt is veszélyeztetheti.

Jelezte: mérséklődik az uniós forrásokból finanszírozott beruházások dinamikája, és ezt csak részben kompenzálják a munkaerő kiváltását szolgáló, saját forrású fejlesztések, bár ezeket továbbra is ösztönzik a kedvező hitelezési feltételek, a lakásépítéshez kapcsolódó kedvezmények, valamint a jegybank év elején elindított új növekedési hitel programja. A beruházások idén várhatóan a tavalyi dinamika felével, mintegy 8 százalékkal bővülnek, és a lakossági fogyasztás is kissé mérséklődik, a tavalyi 5,3 százalékról ebben az évben 4,5 százalékra csökken.

A kutató jelezte: a pénzügyi egyensúly mutatói kielégítőek maradnak, bár a kockázatok erősödnek, a tavalyinál visszafogottabb belföldi kereslet mellett az infláció nem lép ki a 3 plusz-mínusz 1 százalékos célsávból, éves átlagban 3,2 százalékos árszínvonal-emelkedést prognosztizálnak a Pénzügykutató munkatársai. Rámutatott: az ország legutóbbi két felminősítése segít abban, hogy kissé visszaerősödjön a forint tavaly meggyengült árfolyama. Ebbe az irányba hat az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év második felében várhatóan ugyan szigorít a monetáris politikáján, de nem emeli meg a - funkcióját mind inkább elvesztő - alapkamatot.

Utalt arra: a külkereskedelmi aktívum ugyan tovább apad, de az uniós transzferek még fenntartják az ország külső finanszírozási többletét. Az államháztartás pozíciója megfelelhet az uniós elvárásoknak, bár a tervezettnél alacsonyabb növekedés bevételkieséssel jár, idén az uniós módszertan alapján számított államháztartási deficit a GDP 2,2 százaléka lehet.

Hangsúlyozta:

a magyar gazdaságot már harmadik éve a túlfűtöttség jellemzi, ez a képzett munkaerő egyre jelentősebb hiányában mutatkozik meg.

A közfoglalkoztatásban egyre kisebbek a tartalékok, és nem várható, hogy a külföldön dolgozók nagy számban hazajönnek - mondta Várhegyi Éva.

Kérdésre jelezte: a jegybank a monetáris politika várható szigorítása jegyében először az egynapos betét kamatát a mostani mínusz 0,15 százalékról 0 százalékra emelheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×