eur:
392.74
usd:
363.69
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár beszédet mond a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak ünnepélyes átadásán a Pesti Vigadóban 2018. január 8-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Okosenergia-testületet hozott tető alá a szakminisztérium

Ami ma innováció, az holnap már termék; a Palkovics László tárcája által koordinált Energetikai Innovációs Tanács fogja kitalálni, hogyan tárolják az új paksi erőműblokk éjszakai áramát.

Megalakult az Energetikai Innovációs Tanács a tiszta, fenntartható és okos energia támogatására.

A testület alakuló ülésén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, a tanács munkájának eredményeit beépítik majd az új Nemzeti Energiastratégiába. Hozzátette: a tanács munkacsoportjai több más mellett vizsgálni fogják a rendszer-irányítási rendszereket, a villamosenergia-tárolási lehetőségeket, a hálózatfejlesztést, a fogyasztók részéről felmerülő igényeket, valamint az energiacsökkentési lehetőségeket.

"Beszéltünk arról, hogy hogyan lehet ezt az irányítási rendszert átalakítani, hogyan tudjuk tárolni például az atomerőmű éjszakai áramát, hogyan tudjuk úgy alakítani a szabályozó környezetet, hogy sokkal felhasználóbarátabb környezetet jelentsen, azzal együtt persze, hogy az iparági szereplők érdekeit is megjelenítsük benne" - fogalmazott Palkovics László.

A tanács működésben koordináló feladatokat lát el a minisztérium energiaügyért felelős államtitkársága. Ennek szükségességét a miniszter azzal indokolta, hogy a tárcához tartozik minden olyan terület, amely az innovációhoz kapcsolódik,

így a gazdaságfejlesztés, a fenntarthatóság, a klíma- és a közlekedéspolitika, az infokommunikáció és a logisztika mellett az energiapolitika is.

Palkovics László hozzátette, hogy a Nemzeti Energiastratégia része a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiának is, amelynek vitája kedden indult az Országgyűlésben.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter üdvözölte a tanács felállítását, amelynek keretében az ágazat szereplői, a vállalatok, szolgáltatók, hatóságok, a szakmai és tudományos partnerek nem csupán napi szintű, hanem hosszú távú kérdésekben is rendszeresen egyeztethetnek.

Süli János, az új paksi erőműblokkok megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter is sürgette a hosszú távú, átfogó szakmai programok megvalósítását. Jelezte, a tanács megalakulása fontos lépés a területen.

Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója az energiaszektor átalakulásának gyorsaságát jellemezve úgy fogalmazott:

ami ma innováció, az holnap már termék,

a fejlesztések pedig rendkívüli gyorsasággal válnak tömegtermékekké, szélesebb körben használt alkalmazássá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő beszéde inkább a közelgő elnökválasztás előtti kampányesemény volt, amelynek hangulata sokkal kevésbé volt fenyegető a nyugati hatalmaknak, mint egy évvel korábban – értékelt Vigóczki Máté Oroszország-kutató
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Öthavi mélypontról kapaszkodik a forint

Öthavi mélypontról kapaszkodik a forint

A vártnál nagyobb, 100 bázispontos keddi kamatvágás után öthavi mélypontra, 394-ig esett a forint az euróval szemben szerdán, amiben régiós átsúlyozás is lehetett a lengyel EU-források kiszabadítása miatt, aztán csütörtökön reggel erősödni kezdett a forint, de hirtelen esésbe váltott és 394,5-nél újabb öthavi mélypontra bukott. Ebben szerepe lehetett Matolcsy György jegybankelnöknek egy csütörtöki eseményen elmondott kemény, a gazdaságfejlesztési minisztert támadó szavainak is. Estére megnyugodott a piac, Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×