eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár beszédet mond a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak ünnepélyes átadásán a Pesti Vigadóban 2018. január 8-án.
Nyitókép: Illyés Tibor

Okosenergia-testületet hozott tető alá a szakminisztérium

Ami ma innováció, az holnap már termék; a Palkovics László tárcája által koordinált Energetikai Innovációs Tanács fogja kitalálni, hogyan tárolják az új paksi erőműblokk éjszakai áramát.

Megalakult az Energetikai Innovációs Tanács a tiszta, fenntartható és okos energia támogatására.

A testület alakuló ülésén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, a tanács munkájának eredményeit beépítik majd az új Nemzeti Energiastratégiába. Hozzátette: a tanács munkacsoportjai több más mellett vizsgálni fogják a rendszer-irányítási rendszereket, a villamosenergia-tárolási lehetőségeket, a hálózatfejlesztést, a fogyasztók részéről felmerülő igényeket, valamint az energiacsökkentési lehetőségeket.

"Beszéltünk arról, hogy hogyan lehet ezt az irányítási rendszert átalakítani, hogyan tudjuk tárolni például az atomerőmű éjszakai áramát, hogyan tudjuk úgy alakítani a szabályozó környezetet, hogy sokkal felhasználóbarátabb környezetet jelentsen, azzal együtt persze, hogy az iparági szereplők érdekeit is megjelenítsük benne" - fogalmazott Palkovics László.

A tanács működésben koordináló feladatokat lát el a minisztérium energiaügyért felelős államtitkársága. Ennek szükségességét a miniszter azzal indokolta, hogy a tárcához tartozik minden olyan terület, amely az innovációhoz kapcsolódik,

így a gazdaságfejlesztés, a fenntarthatóság, a klíma- és a közlekedéspolitika, az infokommunikáció és a logisztika mellett az energiapolitika is.

Palkovics László hozzátette, hogy a Nemzeti Energiastratégia része a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiának is, amelynek vitája kedden indult az Országgyűlésben.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter üdvözölte a tanács felállítását, amelynek keretében az ágazat szereplői, a vállalatok, szolgáltatók, hatóságok, a szakmai és tudományos partnerek nem csupán napi szintű, hanem hosszú távú kérdésekben is rendszeresen egyeztethetnek.

Süli János, az új paksi erőműblokkok megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter is sürgette a hosszú távú, átfogó szakmai programok megvalósítását. Jelezte, a tanács megalakulása fontos lépés a területen.

Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója az energiaszektor átalakulásának gyorsaságát jellemezve úgy fogalmazott:

ami ma innováció, az holnap már termék,

a fejlesztések pedig rendkívüli gyorsasággal válnak tömegtermékekké, szélesebb körben használt alkalmazássá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×