eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Sokan menekülnének ki a szerződéseikből

Már most visszaveti az új lakásépítések elindítását az áfa 2019-es visszaemelése - derül ki egy friss felmérésből.

Nem készültek fel az építőipari vállalkozások az újlakások iránti növekvő kereslet kielégítésére, egyre nehezebb kivitelezőt találni, a határidők kitolódnak, és az árváltozások is komoly feszültséget keltenek a piacon – derül ki abból a felmérésből, amit Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) készített tagvállalatai körében. A felmérést szemléző Azénpénzem.hu gazdasági portál arról ír, hogy már most visszaveti az új lakásépítések elindítását az áfa 2019-es visszaemelése.

Egyre többen várnak ki az építtetéssel abban a reményben, hátha újabb lakásépítési ösztönzőket jelent be a kormány.

Az áremelkedések miatt sokan menekülnének ki a szerződéseikből. Az építőanyagok árai idén többségében 8-13 százalékkal nőttek, a személyi jellegű kiadások 13-21 százalékkal emelkedtek, és az egyéb költségek is 12-13 százalékkal drágultak. A vállalkozók hasonló áremelkedést várnak 2019-re is.

Így azoknak a cégeknek, amelyek korábban a 2016-os áron szerződtek, a megvalósíthatóság érdekében műszakilag át kellett szabniuk a létesítményeket a megrendelő egyetértésével, vagy meg kellett emelniük a vállalási áraikat.

Vannak, akik megegyezés híján próbálnak kimenekülni a szerződéseikből.

Az 5 százalékos újlakásáfakulcs 2019. december 31. utáni 27 százalékra visszaemelése a lap által megkérdezettek szerint a lakásépítési piacot összességében negatívan befolyásolja majd. Az építtetők megrendelési hajlandóságát az idei év második felére vissza is vetheti az áfaemelés, mert már nem biztos, hogy a most induló projekteket be tudják fejezni 2019 végéig. Sokan inkább kivárnak, hátha az év második felében újabb kormányzati bejelentések jönnek a lakásépítés támogatására, ösztönzésére - írja az Azénpénzem.hu.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×