eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin

Nőttek az egészségügyi kiadások - lapszemle

Míg 2010-ben alig több mint kétezermilliárd forint, idén már több mint 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi kiadásokra.

A Magyar Idők szerint az elmúlt nyolc évben jelentős mértékben, csaknem 900 milliárd forinttal nőttek a költségvetés egészségügyi kiadásai. Ezen belül a legnagyobb tétel a kórházak működtetésére fordított költés, erre a célra az előző kormány 2009-ben még ezermilliárd forintot sem szánt, míg a jelenlegi kabinet idén már több mint kétszer ennyit áldoz. A forrásbővülés nem kis részben az ágazati bérek emelését szolgálta: a közszféra egészét tekintve az egészségügyiek részesültek a legnagyobb fizetésemelésben.

A Magyar Nemzet úgy tudja, megbukott a kormány terve, amely alapján a háziorvosokkal oldanák meg a sportorvoshiányt. Az alapellátók közül ugyanis mindössze 13-an kötöttek szerződést az Országos Sportegészségügyi Intézettel, vagyis a Sportkórházzal négy hónap alatt. A lap még októberben írk arról, hogy egy kormányrendelet-módosítás miatt jelentősen lazultak a sportorvosi vizsgálat szabályai, miután a sportorvos feladatait az amaőr sportoló háziorvosa, házi gyermekorvosa is elláthatja.

A Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva azt írja, a magyar lakosság 45 százaléka krónikus beteg. Vezető helyen a magas vérnyomás, a mozgásszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek állnak. Európában a krónikus betegekre költik az egészségügyi ellátás költségeinek 70-80 százalékát.

A Világgazdaságnak adott interjúban Varga Mihály azt mondta: a nemzetgazdasági tárca a jövőben is mérlegel minden áfacsökkentési tervet, ám most a korábbi intézkedések hatásának visszamérése zajlik. Mint fogalmazott, az elmúlt évek áfacsökkentései között volt, amelyik elérte a hatását - például a sertés- és csirkehús vagy épp az internet áfacsökkentése -, de például a tojás- vagy a halpiacon az intézkedés kevésbé vitte lejjebb az árakat. A miniszter szerint a bérnövekedés még nem okoz strukturális gondokat, a kamatkörnyezet pedig kedvez a beruházásoknak.

Nemcsak elveszi, hanem meg is eszi a bankok kenyerét a Transferwise, amely radikálisan olcsó nemzetközi átutalásokkal több millió eurónyi árbevételt csakliz el a pénzintézetektől minden nap. Kristo Käärmann, a Transferwise társalapító-vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjújában elmondta, hogy nem célja a bankszektor elpusztítása, cége viszont remélhetően hosszú távon egy átlátható, fölösleges költségektől mentes pénzügyi piac kialakulását katalizálja majd.

A Pénzcentrum azt írja, valószínűleg sokakkal megtörtént már, hogy egy bankfióki ügyintézés során hitelkártyát vagy folyószámlahitelt (esetleg mindkettőt) ajánlottak a számára. A két hiteltípus sok mindenben hasonlít egymásra, ám vannak lényeges különbségek is. A portál ezeket veszi röviden végig, hogy tudatosabban választhassunk a két termék közül.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×