eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Újabb botrány Magyarországon

Újabb botrány Magyarországon

Vita az üveghulladék kötelező begyűjtéséről.

Felháborodott a magyar kereskedőket képviselő szakmai szervezet azon, hogy a multiláncokat tömörítő országos szövetség szerint nem jelent majd gondot a hazai piacon, hogy a nem betét­díjas üvegekből keletkező hulladék kezelését jövőre kötelezően a kereskedőkre hárítanák.

A kicsik szerint vissza kell vonni javaslatot.

Levélben fordult a hazai vállalkozásokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) a multinacionális élelmiszerláncok delegáltjai által irányított Országos Kereskedelmi Szövetséghez (OKSZ), hogy az ágazat képviseleté­ben ne tegyenek közzé olyan állásfoglalást, amely a valóságban csak a nagy láncok szempont­jait tartja szem előtt – tudta meg a Magyar Idők.

A lapnak a hazai cégeket képvi­selő szövetség főtitkára kifejtette: a hulladék­törvényhez kapcsolódó végrehajtási utasítás napokban megjelent tervezete kapcsán szólították meg a szövetséget.

A rendelet előírná, hogy januártól a legalább 300 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező kereskedők a forgalmazás helyén kötelesek átvenni a fogyasztóktól az üveghulladékot és azt elkülönítve gyűjteni. Az elképzelés kizárólag a nem betétdíjas üvegekre, az úgynevezett üveghulladékra vonatkozik, vagyis olyan csomagoló­anya­gokra, amelyekben különféle italokat – jellemzően külföldi szeszes italokat –, befőttet, lekvárt és más tartós élelmiszert forgalmaznak.

– Ma már minimális azoknak az üvegeknek az aránya, amelyek pénzért vissza­válthatók, főként a sörösüvegek ilyenek, illetve néhány boros- és szörpös­üveg, de számuk elenyésző a teljes kínálathoz képest. A betét­díjas rendszer a jövőben is megmarad, a gyártóknak azonban sokkal kényelmesebb megoldássá vált, hogy eldobható göngyölegbe csomagolják termékei­ket.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×