eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy pofont kaphat a dönerbiznisz

Nagy pofont kaphat a dönerbiznisz

Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak. Ha decemberben az Európai Parlament követi a bizottság döntését, az a ma ismert dönergyártás végét jelentheti.

Kevesen tudják, de a dönerhúsban foszfát is van, ami segít a víz megkötésében, és összetartja a hús különböző alkotóelemeit, hogy azok stabilabban álljanak a nyárson, a foszfát nélkül a hús hamarabb kiszáradna és szétesne.

Eddig nem volt pontos európai szabályozás azzal kapcsolatban, hogy lehet-e foszfátot használni a fagyasztott dönerhúsban, ezen szeretett volna változtatni az Európai Bizottság, amely engedélyezte volna a foszfát használatát, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására viszont kifogást emelt ez ellen, az indoklás pedig az volt, hogy szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat a foszfát - írta a Bild cikke alapján a Portfolio.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz.

A döneresek jellemzően fagyasztott dönerhúst használnak a szendvicsek elkészítéséhez, a Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül, összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×