eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ijesztően megnőtt a céges kintlévőség

Ijesztően megnőtt a céges kintlévőség

A cégek összesített árbevételének mintegy 28 százaléka olyan összeg, amit már kiszámláztak, de még nem fizettek ki – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató elmondta: a céginformációs rendszerek alkalmazásával javulhat a kockázatkezelés folyamata.

A teljes kintlévőség a magyar gazdaságban átlagosan 28 százaléka az árbevételnek – mondta az InfoRádiónak Csorbai Hajnalka. Ebben benne vannak a még le nem járt fizetési határidejű számlák is, tehát arról van szó, hogy ilyen arányban nem fizetik ki a tartozásokat – hangsúlyozta.

Bár ez az arány nem feltétlenül veszélyezteti a cégek működését, de oda kell rá figyelni, hiszen egy átlagos vállalkozás nyeresége 5-6 százalék körül mozog (igaz, ez ágazatonként jelentősen eltér). A kintlévőség tehát körülbelül ennek az ötszöröse. Ha ezt nem kezelik megfelelően, és nem választanak megfelelő behajtási módszert, akkor ezen összegek egy része ténylegesen elveszhet, és súlyos befolyással lehet a cég működésére is.

Noha a felszámolások száma tényleg csökkent az utóbbi időben, a kényszertörlésekkel is számolva ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy jelentősen csökkent volna a fizetési kockázat a magyar gazdaságban. A 28 százalékos kintlévőség azonban mérséklődést jelent a korábbi évekhez képest, főként a jogszabályi környezet változása miatt. Rövidültek az átlagos fizetési határidők, így a kintlévőségekben is kevésbé jelenik meg.

A kreditmenedzsment folyamata igen összetett – figyelmeztet a szakértő. Itt is fontos a megelőzés: érdemes előre tájékozódni, hogy milyen céggel kötünk szerződést, mire eséllyel fogja kifizetni a tartozását. Erre már nagyon jó céginformációs rendszerek állnak rendelkezésre, ahol utána lehet járni a tulajdonosok, cégvezetők és családtagjaik kapcsolt vállalkozásainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×