INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

vállalkozás

kintlévőség

tartozás

Ijesztően megnőtt a céges kintlévőség

Ijesztően megnőtt a céges kintlévőség

Infostart / InfoRádió

A cégek összesített árbevételének mintegy 28 százaléka olyan összeg, amit már kiszámláztak, de még nem fizettek ki – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató elmondta: a céginformációs rendszerek alkalmazásával javulhat a kockázatkezelés folyamata.

A teljes kintlévőség a magyar gazdaságban átlagosan 28 százaléka az árbevételnek – mondta az InfoRádiónak Csorbai Hajnalka. Ebben benne vannak a még le nem járt fizetési határidejű számlák is, tehát arról van szó, hogy ilyen arányban nem fizetik ki a tartozásokat – hangsúlyozta.

Bár ez az arány nem feltétlenül veszélyezteti a cégek működését, de oda kell rá figyelni, hiszen egy átlagos vállalkozás nyeresége 5-6 százalék körül mozog (igaz, ez ágazatonként jelentősen eltér). A kintlévőség tehát körülbelül ennek az ötszöröse. Ha ezt nem kezelik megfelelően, és nem választanak megfelelő behajtási módszert, akkor ezen összegek egy része ténylegesen elveszhet, és súlyos befolyással lehet a cég működésére is.

Noha a felszámolások száma tényleg csökkent az utóbbi időben, a kényszertörlésekkel is számolva ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy jelentősen csökkent volna a fizetési kockázat a magyar gazdaságban. A 28 százalékos kintlévőség azonban mérséklődést jelent a korábbi évekhez képest, főként a jogszabályi környezet változása miatt. Rövidültek az átlagos fizetési határidők, így a kintlévőségekben is kevésbé jelenik meg.

A kreditmenedzsment folyamata igen összetett – figyelmeztet a szakértő. Itt is fontos a megelőzés: érdemes előre tájékozódni, hogy milyen céggel kötünk szerződést, mire eséllyel fogja kifizetni a tartozását. Erre már nagyon jó céginformációs rendszerek állnak rendelkezésre, ahol utána lehet járni a tulajdonosok, cégvezetők és családtagjaik kapcsolt vállalkozásainak.

Kapcsolódó hang

A cégek bevételének közel harmada a kintlévőségük
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018