eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Változások jönnek a munka törvénykönyvében

Változások jönnek a munka törvénykönyvében

A munkabért, a felmondást és a kisgyermekesek védelmét is érinthetik.

A munka törvénykönyvének átfogó módosításáról kezdődnek tárgyalások a jövő héten a munkaadói, valamint a munkavállalói oldal szakértői között annak érdekében, hogy a 2012 óta hatályban lévő kódex pontosításra szoruló paragrafusait, valamint az egyéb javaslatokat az Országgyűlés egyszerre tárgyalhassa – értesült a Magyar Idők.

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok közös indítványokat tesznek. A törvénykönyv felülvizsgálata már régóta tart, a javaslatokról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán állapodhatnak meg a felek, ezután kerülhet a módosító csomag a parlament elé.

A szakszervezetek javaslatai között szerepel például, hogy

  • a korábbi gyakorlattal ellentétben a foglalkoztató a legkisebb munkabér meghatározásánál már nem hivatkozhatna az aktuális munkaerőpiaci helyzetre, helyette figyelembe kellene vennie a dolgozók és családjuk szükségletét, az ország általános bérszínvonalát, a létfenntartási költségeket, a társadalombiztosítási juttatásokat, valamint az egyes társadalmi csoportok helyzetét.
  • a megszakítás nélküli műszakban dolgozóknál a műszakpótlékon felüli kötelező, 10 százalékos bérpótlékot beemelnék a törvénykönyvbe. A javaslatcsomag tartalmazza a 100 százalékos, minden érintett munkavállalóra nézve kötelező vasárnapi bérpótlékot is.
  • kötelező legyen a munkáltatónak havi két pihenőnapot vasárnapra beosztania.
  • a kisgyermekes dolgozóknak – a gyermek ötéves koráig – csak korlátozott szabályozás mentén lehetne megszüntetni munkaviszonyát.
  • Köteleznék a munkaadót arra, hogy csoportos létszámleépítést követően a megüresedő álláshelyeket elsősorban azokkal töltsék fel, akiknek a vállalkozás működésével összefüggő okok miatt 12 hónapon belül mondtak fel.
  • megemelnék a jelenlegi 12 hónapban maximalizált távolléti díjfizetési kötelezettséget legalább 12, legfeljebb 36 hónapra.
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×