eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Újabb, váratlan buktató a SIM-kártyák azonosításánál

Újabb, váratlan buktató a SIM-kártyák azonosításánál

Az üzleti előfizetőknek okozhat inkább gondot a feltöltő kártyás előfizetések törvényi korlátozása, a magánszemélyeknek legfeljebb az adminisztráció lehet bosszantó plusz feladat.

Minden feltöltőkártyás előfizető adatait be kell szerezniük a mobilszolgáltatóknak, és amelyik kártyához nincsenek meg az elfizetői alapadatok, azt meg kell szüntetni július elsejétől. Több millió kártyahasználóról van szó, őket elvileg SMS-ben, vagy ha ez nem sikerül és van megadott cím, postán kell értesítenie a szolgáltatójának. A hatóság adatai szerint 4,8 millió ilyen kártya van forgalomban.

Az új szabály szerint egy magánszemélynek legfeljebb 10 olyan SIM-kártyája lehet, amely feltöltőkártyás, azaz nem előfizetéses. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság külön felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan kártyák is, amelyeket nem hanghívásra használnak, hanem valamely eszközben van, például mérőórákban, kapunyitókban vagy riasztókban.

Épp ez utóbbi okozhat gondot nemcsak a magán-, hanem az üzleti előfizetőknél is. Például ha riasztórendszert üzemeltet egy vállalkozás, és van mondjuk ezer ügyfele, akiknél a riasztókészülékben ilyen SIM-kártyát helyezett el. Az üzleti előfizetőkre ugyanis 50 darab a limit, de ez egy legális trükkel megtöbbszörözhető - mondta még decemberben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság hírközlési felügyeletének vezetője, Karl Károly.

„Ha több prepaid kártyára van szüksége, csak így látja kivitelezhetőnek az igényét, akkor több szolgáltatótól tudja összevásárolni ezeket” - javasolta Karl Károly.

Újabb, váratlan buktató a SIM-kártyák azonosításánál

Lesz azonban olyan cég, amelynek a 300 kártya sem oldja meg a problémát. Ők vagy normál előfizetésre váltanak – ami miatt akár drágulhat is a szolgáltatás –, vagy azzal a trükkel élnek, hogy a magánszemély felhasználót kérik meg, hogy legyen a kártya bejelentett tulajdonosa. A szabály szerint ugyanis ha jelenleg egy üzleti felhasználónak egy szolgáltatónál több mint ötven feltöltőkártyás előfizetése van, akkor meg kell jelölnie azt az ötvenet, amelyet megtart, a többit a szolgáltató köteles megszüntetni.

A feltöltőkártyás adategyeztetés nem egyszeri feladat, a most júniusi után, évente egyszer meg kell ismételni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×