eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Ennek a hírnek örülhetnek a nyugdíjasok

Már csaknem 70 százalékát kapják meg a nyugdíjasok annak a pénznek, amit a nyugdíjba vonulásuk előtti években kerestek - írta az Eurostat friss adataira hivatkozva a Világgazdaság.

Az úgynevezett aggregált helyettesítési ráta 2016-ban 0,67-re emelkedett, ami a legmagasabb az elmúlt évtizedben. Ez a mutató a 65-74 évesek nyugdíját viszonyítja az 50-59 évesek keresetéhez.

A mutató 2006-ban csupán 0,54 volt, és egy ideig a válság után sem nőtt, ám az elmúlt 3 évben a kormányzat rendre az inflációt meghaladó mértékben emelte a nyugdíjakat. Tavaly például 0,4 százalék volt az infláció, a nyugdíjemelés viszont 1,6 százalék - írta a lap.

A további reálnyugdíj-emelést azonban bizonyára nem idén fogják megkapni az idősek, mert a tervek szerint idén 1,6 százalék emelés lesz, ám az infláció 2-2,5 százalék is lehet.

Az EU-ban a nyugdíjasok átlagosan korábbi jövedelmük 60 százalékára sem számíthatnak, Bulgáriában és Horvátországban 40 százalék, Csehországban 50, Lengyelországban és Romániában 66 százalék körüli ez az arány. A magyar nyugdíjasok korábbi fizetésük arányában csaknem annyit kapnak mint a franciák, spanyolok, igaz nyugdíjuk a vásárlóerőt tekintve csak körülbelül fele annyit ér, mint a fejlett nyugat-európai országokban élőké - írta a Világgazdaság.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×