eur:
393.3
usd:
367.97
bux:
66129.98
2024. április 24. szerda György

A petrolkémiában erősít a MOL 2030-ig

A MOL Nyrt. Igazgatósága 2016. október 13-i ülésén hivatalosan jóváhagyta a vállalat új hosszú távú stratégiáját - közölte a társaság közleményében.

A „MOL Group 2030 - Enter Tomorrow" stratégia alappillérei

A MOL megtartja és tovább erősíti piacvezető pozícióját Közép-Kelet-Európában

A MOL-csoport alaptevékenységéhez tartozó (ún. core) üzletágakban megőrizzük vezető pozíciónkat a régióban, és a térség vezető vegyipari vállalatává válunk. Kiváló minőségű szolgáltatásokat és termékeket nyújtva az ügyfelek első számú választása leszünk, valamint a közlekedést érintő innovációk egyik elsődleges kiszolgálójává válunk. Mindeközben célunk, hogy növekvő és versenyképes hozamot biztosítsunk részvényeseinek. A MOL célja, hogy üzemanyag-piaci részesedését 25-30%-ra növelje a jelenlegi, 20%-ot kissé meghaladó szintről a közép-kelet-európai régióban, valamint az, hogy a szektor vállalatai közt a fajlagos jövedelmezősége alapján a legjobb 25% közé kerüljön.

Finomítás és kereskedelem: komplexitás, hatékonyság, rugalmasság és motorüzemanyag diverzifikáció

Célunk, hogy továbbra is magas komplexitású, hatékony és jövedelmező finomítókat működtessünk. Olyanokat, amelyek nettó készpénztermelő képességük alapján, már középtávon az európai finomítói élvonalba tartoznak. További célunk, hogy folyamatos hatékonyságjavító programjaink eredményeként a költséghatékonyság európai rangsorának felső 25%-ban szerepeljünk, és közben tovább javítsuk energiahatékonyságunkat is. Ezzel egy időben, tekintettel az üzemanyagpiacra vonatkozó hosszú távú várakozásainkra, az alternatív technológiák gyors terjedésére és a változó vásárlói szokásokra, a MOL 2030-ban sokkal változatosabb, sokrétűbb termékportfoliót kíván előállítani a finomítóiban. Célunk, hogy a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát a jelenlegi 30% alatti szintről fokozatosan 50% fölé emeljük 2030-ig. Ezt elsősorban a petrolkémiai és vegyipari befektetések megvalósításával kívánjuk elérni.

Petrolkémia és vegyipar: kiemelt figyelem valamint jelentős befektetések és növekedési tervek

A motorüzemanyagok termelésével kapcsolatos diverzifikációs stratégia ésszerű lépése, hogy további befektetéseket tervezünk a petrolkémiai és vegyipari értékláncba, úgy hogy a jelenlegi integráltságot megtartjuk. Ez azt jelenti, hogy a petrolkémiai és vegyipari befektetések megvalósításakor a saját magunk által finomított termékeket használjuk fel. Ennek megfelelően a MOL 2030-ig minden ötéves periódusban 1,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. A MOL célja, hogy petrolkémiai alapanyag felhasználását már középtávon három millió tonnára növelje és új termékcsoportok piacára is belépjen. A petrolkémiai és vegyipari befektetéseket a MOL által finomított szénhidrogénekre építjük, és folytatjuk a downstream értéklánc kiszélesítését. Így abba bekerülnek majd nem nagy tömegben gyártott valamint speciális, és finom kémiai termékek is.

Kiskereskedelem: a hagyományos értelemben vett üzemanyag-kereskedelem átformálása fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat kínáló üzletággá

A MOL továbbra is elkötelezett abban, hogy működtesse és továbbfejlessze piacvezető regionális kiskereskedelmi hálózatát, továbbá a vásárlók elsődleges választása legyen. Ugyanakkor a változó piaci folyamatokra és fogyasztói szokásokra reagálva a jelenlegi kiskereskedelmi üzletágunkat mobilitás-szolgáltatási rendszerré alakítjuk át. Az „úton lévő" fogyasztóknak kínálunk szolgáltatásokat, termékeket és megoldásokat, azzal a céllal, hogy a lehető legjobb választ adjuk a folyamatosan változó igényekre. Célunk, hogy a megváltozott üzletág 2030-ra a csoportszintű EBITDA egyharmadát tegye ki.

Kutatás-termelés: egy célirányos, méretgazdaságos és értéknövelő üzletág

A MOL hatékony és célorientált üzletági operátorként kis- és közepes méretű minőségi eszközökkel törekszik az értékteremtésre gondosan meghatározott helyszíneken. Versenyképes, egyszámjegyű (jelenleg 7 USD/hordó alatti) közvetlen termelési költségünk megtartása a cél, illetve az, hogy eszközeink még az alacsony olajár-környezetben (50 USD/hordó vagy alacsonyabb szinten) is önfinanszírozóak, fenntarthatóak legyenek és értéket teremtsenek.

Innováció és új üzleti irányok megragadása

A hosszú távú stratégia mentén a MOL fokozatos beruházásokkal kívánja elérni azt, hogy az új üzleti irányok 2030-ra a csoportszintű EBITDA 10%-át tegyék ki. Az e területeket megcélzó befektetéseket szigorú pénzügyi fegyelem mellett fogjuk végrehajtani, és a cél az, hogy az új üzleti irányok portfoliója 2030-ra pozitív pénzárammal járuljon hozzá eredményünkhöz.

Stratégia 2030 – Kultúra 2030

A MOL-csoport 2030-as stratégiájának sikere és az üzleti célok elérése nagymértékben függ majd a vállalati kultúra sikeres átalakításától. Az együttműködés, kockázatvállalás, innováció, rugalmasság és szolgáltatás-orientált megközelítés kulcsfontosságú lesz abban, hogy a MOL-csoport piactörténelmi változást hajtson végre az iparágban, a régióban és azon közösségekben, amelyekre kihat a tevékenysége.

Versenyképes részvényesi hozam

A MOL célja, hogy eredményei és teljesítménye révén a legjobbak között ítéljék meg a versenytársai körében, és hogy a jövőben is egyre javuló, versenyképes hozamot biztosítson részvényeseinek. Társaságunk továbbra is törekszik az éves osztalék fokozatos növelésére, valamint támogatja a magasabb likviditás és közkézhányad elérését középtávon.

Hernádi Zsolt a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: "Az elmúlt 15 évben a MOL sikeresen vezette az olaj- és gázipar konszolidációját Közép-Kelet-Európában, és nemzetközi vállalatcsoporttá váltunk. EBITDA-nkat hétszeresére, míg piaci kapitalizációnkat ötszörösére növeltük. Töltőállomásaink száma 450-ről több mint 2000-re nőtt, és ma már naponta 1 millió vásárlót szolgálunk ki. Stratégiai célkitűzéseinket elértük. Azonban, semmi esetre sem állhatunk meg itt. Kedvező helyzetben vagyunk ahhoz, hogy további növekedési lehetőségeket ragadjunk meg egy egyre gyorsabban változó külső környezetben, ahol globális szinten új energia- és üzemanyag-fogyasztási minták jelennek meg, a szélsebes technológiai átalakulások és folyamatosan változó fogyasztói szokások mellett. A "MOL-csoport 2030" stratégia célja nem csak az alaptevékenységeinkhez tartozó üzletágakban elért regionális pozíció megtartása és megerősítése, hanem az, hogy továbbra is a MOL legyen a közép-kelet-európai régió piaci dinamikájának és változásainak mozgatórugója. Az új stratégia részeként további terjeszkedést és diverzifikációt hajtunk végre a petrolkémiai portfólióban azzal a céllal, hogy vezető vegyipari vállalattá váljunk. Hasonlóképpen, kiskereskedelmi hálózatunkon keresztül nem csak üzemanyagot szeretnénk eladni vásárlóinknak, hanem arra törekszünk, hogy a vásárlók első számú választása legyünk, valamint megfelelő termékekkel és szolgáltatásokkal szolgáljuk ki a folyamatosan formálódó igényeiket. A kutatás-termelési üzletágnak továbbra is kulcsfontosságú szerepe lesz a külső környezet változásait kiegyensúlyozni képes integrált működési modellünkben. Az a célunk továbbra is, hogy kutatás-termelés eszközeink még alacsony olajár környezetben is jövedelmezőek és értékteremtőek legyenek. Biztos vagyok benne, hogy minőségi eszközeink, pénzügyi szilárdságunk, növekvő piacaink, tehetséges alkalmazottaink és megfelelő vállalati kultúránk révén a MOL-csoport a következő 15 évben továbbra is az élen áll majd, versenyképes hozamot biztosít részvényeseinek, valamint hozzájárul a régió gazdaságainak hosszú távú társadalmi és gazdasági jólétéhez."

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×