Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alakítói és ne követői legyünk a digitális változásnak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több magyar kis- és közepes vállalkozásnak kellene megjelennie az olyan nagy világrendezvényeken, mint a barcelonai Mobil Világkiállítás - mondta az InfoRádióban az Informatikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke. Jakab Roland hozzátette: a jelenleg zajló digitális átalakulásnak formálói kellene legyenek a magyarok, nem pedig követői, többek között ezért is sürgető a digitális oktatás bevezetése.

"Aki számít a mi iparágunkban: az informatikában, a távközlésben vagy éppen a médiaiparágban, az biztos, hogy itt van. Minden évben egyre nagyobb, látványosabb, több cég jelenik meg és ez kihagyhatatlan a magyar informatikai cégek számára is, hiszen ma már egy ötletből globális termékeket lehet faragni, ezért ez mindenki számára jó lehetőség, hogy itt megmutassa magát" - hangsúlyozta Jakab Roland.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke elmondta, vannak magyar cégek, kkv-k, amelyek évek óta jelen vannak, érzik a lehetőséget, és kapcsolatokat próbálnak létesíteni új iparágakkal.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy érthetőbbé kellene tenni ennek a hatalmas vásárnak, kongresszusnak a hozadékait, meg kell győzni a magyar kis- és középvállalkozásokat, hogy próbáljanak nyitni a globális piac felé, jöjjenek el és mutassák meg magukat.

"A digitális transzformáció újabb és újabb lehetőséget teremt minden iparág számára, hogy új üzleti modellekben új alkalmazásokat, új szolgáltatásokat vezessenek be, ehhez szükség van jó szakemberekre. Ez egy történelmi pillanat, ez az átalakulás egy átrendeződést is hoz, nagyszerű lenne, ha meglenne az a kritikus mérnöki-informatikusi tömeg Magyarországon és az az informatikai vállalkozási számosság, amely nagy számban lenne képes valódi, kreatív, alkotó, trendeket meghatározó megoldásokat létrehozni" - emelte ki Jakab Roland.

Hozzátette: a digitális átalakulás kapujában különösen fájó, hogy többezer mérnök-informatikus hiányzik Magyarországon.

"Látjuk az igényeket, a nagyvállalatok szeretnének Magyarországra jönni, alkalmazásfejlesztő részleget indítanának, de gyakran az hiúsítja meg a döntéseiket, hogy megnézik, az elemzéseiket, hogy milyen szakembergárda, milyen képzettségi szint áll rendelkezésre mennyiségében és minőségében. Azt is látjuk, hogy a kkv-szektorból is hiányzik egy masszív szakembergárda, ezért nagyon fontos lenne, hogy ez prioritás legyen a kormányzati stratégiában, hogy ne követői, hanem alakítói legyünk az aktuális trendeknek, tendenciáknak" - jelezte az Informatikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke.

Hanganyag: Panulin Ildikó