Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több lett ugyanaz a távolság a MÁV-nál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új tarifarendszerre tért át a MÁV tavaly decemberben, így most már pontosan annyit kell fizetni, ahány kilométert utazunk a vasúton. Vannak olyan utasok, akiknek emiatt drágább lett a jegyük.

A régi tarifarendszer eddig egy táblázat alapján számolta ki a jegyárakat, és függetlenül annak hosszától egy útnak tekintette a budapesti főpályaudvarok közötti távolságot, vagyis nem számolta el pontosan a megtett kilométert - mondta a MÁV Start utazási információs vezetője. Schulek Tibor példaként említette, hogy december 13-a előtt ugyanannyit számolt el a vasúttársaság egy Kelenföld-Keleti pályaudvar közötti útért, mint egy Kelenföld-Déli pályaudvar közötti utazásért, pedig előbbinél 14, utóbbinál pedig 4 kilométert tesz meg a vonat.

"Az új vasúti menetrend életbelépésétől változott a díjszabás, ez elsősorban a Budapestre befutó vasútvonalakat érinti. Most a ténylegesen beutazott távolságot fizetik az utasok. Vannak olyan viszonylatok, ahol korábban nem ez történt, így a díj kevesebb volt."

A MÁV Start utazási információs vezetője közölte, az új tarifarendszer azokra vonatkozik, akik a három budapesti főpályaudvarra - a Déli, a Keleti és a Nyugati - érkeznek vagy onnan indulnak.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy egy Tárnok-Ferencváros között közlekedő utasnak a korábbi 23 helyett 26 kilométert számolt el a vasúttársaság, vagyis 465 helyett 560 forintba került a jegye. Schulek Tibor elismerte, elképzelhető, hogy egyes szakaszokon többet kell fizetni. Hozzátette, ezt főképpen azok érezhetik meg, akik az agglomerációból érkeznek és a vasúton csak rövidebb távolságot tesznek meg.

Hanganyag: Sipos Ildikó