Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország jövőre visszakerülhet a befektetési kategóriába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Londoni pénzügyi elemzők szerint Magyarország jövőre várhatóan visszakerül a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriába.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja kedden ismertetett átfogó őszi prognózisában közölte: reális lehetőségként számol azzal, hogy a három nagy hitelminősítő közül legalább kettő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service az idei év végéig felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolások kilátását.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a magyar államadós-osztályzatok ezután "akár néhány hónapon belül", már 2016-ban visszakerülhetnek a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A ház csökkentette ugyan a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a várttól valamivel elmaradó második negyedévi lendületre hivatkozva - az eddigi előrejelzésében szereplő 3,5 százalékos idei és 2,5 százalékos jövő évi magyar gazdasági növekedés helyett 2,9 százalékos, illetve 2,4 százalékos GDP-bővülést vár Magyarországon erre a két évre -, de a cég közgazdászai szerint az általuk eddig vártnál lassabb növekedés "sem igazán változtat az alapvető makrosztorin".

A magyar gazdaságban folytatódik a belső kereslet élénkülése, a kamatok mélységi rekordokon járnak, a fogyasztókhoz pedig jelentős vagyonátcsoportosítás történt a bankoktól a devizaalapú hitelállomány átváltása nyomán. A lakossági fogyasztói szektor átlagos adósságszolgálati terhe jelenleg az elkölthető jövedelmi hányad 8 százaléka alatt van, ami több mint tíz éve a legalacsonyabb adósságszolgálati ráta ezen a mércén - hangsúlyozták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A nemzetközi hitelminősítők már az idén is végrehajtottak pozitív lépéseket Magyarország esetében.

A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A Standard & Poor's március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor's márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

A magyar szuverén adósosztályzat következő hitelminősítői felülvizsgálata is a Standard & Poor's részéről esedékes, szeptember 18-án.