Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kovács Árpád: az államháztartás GDP-arányos hiánycélja 3 százalék alatt marad

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az államháztartás idei GDP-arányos hiánya a maastrichti 3 százalékos határérték alatt lesz, de csak szerény mértékben marad el attól, és ez nem sok manőverezésre ad lehetőséget a kormánynak - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az MTI-nek, azt követően, hogy csütörtökön a Röjtökmuzsajon megrendezett vezérigazgatói találkozón elemezte az államháztartás aktuális folyamatait.

Kedvezőnek nevezte, hogy a munkajövedelmekhez kapcsolódó adókból és járulékokból a munkaerőpiac szerény élénkülésének köszönhetően a múlt évinél magasabb összeg folyhat be. Többet költenek, és jóval többet takarítanak meg az emberek, ez részben az előrejelzettnél is magasabb bérkiáramlásnak, valamint annak tulajdonítható, hogy az úgynevezett kisadókat a tervezettnél kevesebben választották - tette hozzá.

Pozitívan értékelte, hogy a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek is dinamikusan emelkednek az előző évihez viszonyítva, a költségvetési előirányzattól azonban elmaradnak, elsősorban a tervezettnél lényegesen alacsonyabb infláció és a fogyasztásbővülés szerényebb mértéke miatt.

Az állam tulajdonosi részesedésvásárlásairól kifejtette: az amúgy is "kifeszített" költségvetés forrásaiból tervezett vállalati részesedésvásárlások ugyan az uniós módszertan alapján számított eredményszemléletű egyenleget valószínűleg nem növelik, mivel a befektetéssel arányos, jövedelmező tulajdoni részesedést eredményeznek, a pénzforgalmi hiányt azonban igen.

A finanszírozási igény növekedése minimálisra csökkenti az államadósság-ráta javulását, 2013 végéhez képest alig érzékelhető mérséklődés várható. Ez előrevetíti, hogy a jó makrogazdasági eredmények mellett magas szinten marad az államadósság - elemezte Kovács Árpád.

A stabilitási törvény szerint az előző év végi árfolyamon kell számolni a GDP-arányos államadósságot. Ez alapján, ha nőnek is a kockázatok, megelőlegezhető, hogy a stabilitási törvényben foglalt előírások és az uniós kritériumok is teljesülnek 2014-ben. Ezzel együtt folyamatos és aktív költségvetés-menedzselésre van szükség - emelte ki.

Az adósságcsökkenés teljesülését makrogazdasági oldalról támogatja a tervezettnél nagyobb reálgazdasági teljesítmény, az egyes "adóalapok", így például a bértömeg, a fogyasztás várhatóan gyorsabb emelkedése, és lényeges tényező lehet a befektetői érdeklődés további erősödése is. 2014-ben a gazdaság hónapról hónapra erősödik, a második félév eddigi teljesítménye messze túlszárnyalja a várakozásokat. A külhoni és a belföldi elemzők, és a kormányzat is, rendre felfelé korrigálják az előrejelzéseket - mondta végül Kovács Árpád.