Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz embargó enyhülésében bízik az agrárminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar-orosz agrárminiszteri találkozó lesz ma Moszkvában. A földművelésügyi miniszter reméli, hogy hamarosan enyhülhet az orosz embargó, mivel a gazdáknak elkülönített uniós segítség nem sokáig fedezi veszteségeiket.

Orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval egyeztet ma Moszkvában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az uniós szankciókra válaszként nemrég bevezetett embargóról.

"Bízom benne, hogy a helyzet enyhülni fog. Magyarország a tárgyalásos megoldásban érdekelt és abban, hogy egy konszolidált helyzet jöjjön létre, és akkor az orosz-magyar agrárexport is újra tud indulni" - mondta a szakminiszter.

Az Európai Unió által a zöldség-gyümölcs ágazat segítségére elkülönített 125 millió euró nem sokáig fedezi a mezőgazdaság kárát - tette hozzá Fazekas Sándor.

"Ez az unió egész területére vonatkozó összeg, tehát én abból indulok ki, hogy nem lesz sokáig elég. Megnyitották az igénylési lehetőséget és bízom benne, hogy zajlanak is az igény-összesítések" - jelezte a miniszter.

A tárcavezető számításai alapján Magyarországot naponta 70 millió forint veszteség éri az orosz élelmiszer-embargó nyomán, ezért a tagállamoknak export-támogatásra is szükségük lenne, hogy találhassanak új piacokat élelmiszereiknek az orosz helyett.

Hanganyag: Sigmond Árpád